Bästa vinerna till medelhavsmaten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-17

Vinesperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om sina favoriter.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Les Romains chardonnay viognier, Frankrike, 5241, 66 kr

Yppigt och fyllt av tropiska frukter såsom aprikos och nektarin, därtill lätt blommighet. Läskande friskt till gröna rätter.

Passar till: Soup au pistou

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Montepulciano d’Abruzzo bianchi, Italien, 7126, 60 kr

Läckert bärigt av svarta vinbär, bigarråer och lingon med lätt vaniljton. Pigg syra och god balans med inställsam avslutning.

Passar till: Ugnsstekt kotlettrad med rostad potatis

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Campolieti ripasso, Italien, 6792, 79 kr

Trotjänare med komplex vaniljkryddig helhet fylld av körsbär, röda vinbär och läder. Smaken är spänstigt len med läcker avslutning.

Passar till: Potatisgnocchi med tomatsås

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Torres Gran viña Sol chardonnay, Spanien, 2459, 70 kr

Ungdomligt och lättdrucket i publikvänlig stil. Doft och smak domineras av apelsin, melon och gula plommon. Prova till grönt!

Passar till: Tian – provensalsk grönsakslåda

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Salice Salentino riserva, Italien, 7570, 63 kr

Syditalien i mogen stil. Karaktären är rödbärig med toner av nypon, söta körsbär och kanel. Därtill låg syra och mjuk strävhet. Bra köp!

Passar till: Pizza med rostade grönsaker

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Asti Cinzano, Italien, 7711, 67 kr

Härligt friskt av blommor, päron och passionsfrukt. Smakrikedomen präglas av gröna frukter, aromatisk kryddighet och söta bär. Ett säkert kort!

Passar till: Marinerade jordgubbar med mandelmascarpone