Bästa vinerna till grekiska rätter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-03

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om sina favoriter.

Kleine Zalze reserve sauvignon blanc chenin blanc, Sydafrika, 27022, 199 kr, 3000 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Fräscht på box. Karaktären domineras av krusbär, vinbärsblad och tallbarr med lätt smöriga inslag.

Passar till: Oliver smaksatta med örtkryddor.

Two Oceans cabernet sauvignon merlot, Sydafrika, 5069, 188 kr, 3000 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Mullig doft och smak av svarta vinbär, plommon och örter. Här bjuds härlig koncentration priset till trots.

Passar till: Souvlaki med pitabröd och tzatziki.

Laurent Miquel chardonnay viognier, Frankrike, 2144, 67 kr

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Balanserat vitt vin med bra fräschör i lätt kryddig stil. Inslag av melon, persika och blommor påminner i doft och smak.

Passar till: Grillspett med svärdfisk.

Raimat Abadia blanc de blancs, Spanien, 2725, 69 kr

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Läcker koncentration till strålande pris. Tilltalande doft och smak med toner av gula plommon, citrus, päron och äpplen.

Passar till: Friterad bläckfisk.

St Stephan’s crown Tokaji aszu 5 puttonyos, Ungern, 12905, 129 kr, 500 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Gott köp! Karaktären bjuder lätt oxidativa toner, honung, mandel och aprikos i en härlig mix.

Passar till: Ugnsstekta äpplen med mandel-kanel-honung.