Börja dagen med rykande färskt bröd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

Baka dina egna aprikosfrallor, ostrågbullar eller olivbaguetter. 5 Recept

”Mour, mour, det luoktar boullar i hele trappen!”

Grannarnas lille Aron tjoade lyckligt så att det hördes i hela huset.

På bredaste skånska dessutom. Själv går jag mer igång på matbröd.

Och håll med om att det doftar härligt av aprikosfrallor och rödbetslimpa på veckans matsidor.

Det är Gro Benjaminsen och Tess Klockare som har bakat.

Jon Hansson

matredaktör

Recept: Tess Klockare

Foto och styling: Gro Benjaminsen/Camp studio

Aprikosfrallor med pumpakärnor

Tid: 2 tim och 25 min

Saftiga frallor med smak av sötma där pumpakärnorna ger ett krispigt tuggmotstånd. Serveras ljumna med ost eller marmelad och en kopp te. Eftersom man skållar en del av mjölet så blir inte brödet så smuligt.

Du behöver:

Skållning:

3 dl grahamsmjöl

3 dl vatten (70 grader)

Till bakning:

50 g jäst

3 dl vatten (37 grader)

0,5 dl olja

2 tsk salt

200 g torkade aprikoser i små bitar

1 dl pumpakärnor

5 dl grahamsmjöl

4 dl vetemjöl special

Garnering:

Pumpakärnor

Gör så här:

1. Häll grahamsmjölet i bunke, slå över det 70-gradiga vattnet. Blanda och låt stå tills det är 37 grader.

2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under handduk i 1 timma.

3. Ta upp degen på mjölat bord, bearbeta degen lätt, forma en rulle och dela den i 12 bitar. Rulla bullar av dem.

4. Lägg bullarna på en bakpapperklädd plåt. Fukta bröden med vatten och strö över pumpakärnor, platta till dem med handen.

5. Låt bröden jäsa under handduk i 30 minuter. Grädda dem i 200 grader i 12–15 minuter.

Medelhavsbaguette med tomater & oliver

Lättbakad och smakrik baguette. Med rucola, fetaost och färsk timjan som pålägg är detta den perfekta matsäcksmackan. Kan med fördel även serveras naturell till buffèn.

Tid: 1 tim och 55 min

Du behöver till 2 bröd:

0,5 paket jäst

2,5 dl vatten (37 grader)

2 msk olja

2 tsk socker

10 svarta oliver

10 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

4 dl rågsikt

2 dl vetemjöl special

Flingsalt

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i de övriga ingredienserna förutom flingsaltet. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter.

2. Låt degen jäsa under en handduk i 45 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i två delar. Rulla ut dem till längder och tvinna dem var för sig.

4. Lägg dem på en bakpapperklädd plåt och strö över flingsalt. Låt längderna jäsa i 30 minuter.

5. Förvärm ugnen till 200 grader och grädda baguetterna i cirka 20 minuter på 200 grader.

Flatbröd med rosmarin

Ett lagom tunt krispigt knäckebröd. Rosmarin ger brödet en fräsch smak som passar bra tillsammans med mustiga köttgrytor, framför allt lamm.

Tid: 1 tim och 50 min

Du behöver till cirka 16 flatbröd (kakor):

50 g jäst

5 dl vatten, 37 grader

2 tsk salt

1 msk honung

1 msk rosmarin (eller annan örtkrydda)

9 dl rågmjöl

4 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och lös upp jästen. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa under duk i 45 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord, bearbete den lätt och dela den i 16 bitar. Forma dem till runda bullar och platta ut dem något.

4. Täck och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

5. Förvärm ugnen till 250 grader. Kavla ut bullarna till runda kakor cirka 20 cm i diameter direkt på bakplåtspapper.

6. Använd en kruskavel till de sista tagen. Ta ut ett hål i mitten.

7. Grädda kakorna på 250 grader i cirka 5 minuter.

Rågbullar med ost

Grova bullar med smak av fänkål, ost och paprika. Ett mättande frukostbröd som ger dig en bra start på dagen och innehåller minimalt med fett.

Tid: 2 tim

Du behöver till 17 st bullar:

50 g jäst

5 dl filmjölk (37 grader)

2 msk brödsirap

2 tsk salt

1 msk fänkål (kan uteslutas)

2 dl havregryn

4 dl rågmjöl + 1 dl till utbakning

7 dl vetemjöl special

Riven ost

Paprikapulver

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom ost och paprikapulver. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa i 1 timma.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord, bearbete den lätt och forma till runda bullar. Lägg dem på bakpapperklädda plåtar.

3. Pensla på lite vatten och strö över ost, platta till bullarna lätt. Häll lite paprikapulver ovanpå osten.

4. Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

5. Förvärm ugnen till 200 grader och grädda bullarna cirka 15 minuter.

Rödbetslimpa

En kompakt limpa som smakar allra bäst om den får vila en dag innan man skär upp den i tunna skivor. Njutes med en skiva smakrik ost.

Tid: 3 tim

Du behöver till en limpa:

250 g inlagda rödbetsskivor

0,5 dl honung

0,5 dl linfrön

1,5 dl vatten (37 grader)

30 g jäst

1 msk salt

2 dl rågmjöl

5 dl vetemjöl special

Gör så här:

1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta degen tills den är smidig, gärna med degkrokar.Låt degen jäsa under bakduk i 1,5 timma.

2. Smörj och mjöla en avlång brödform.

3. Bearbeta degen lätt och forma degen till en rulle och rulla den i rågmjöl. Lägg degen i formen och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

4. Förvärm ugnen till 200 grader och grädda brödet i cirka 45 minuter. Låt det gärna vila invirat i en handduk i ett dygn innan det skivas upp.

Tips på soppor till nybakat bröd

Sex goda soppor + efterrätter!

Mer inspiration? Läs fler brödrecept:

Baka som den franske bagaren

Baka världens bästa bröd