Släpp miljöångesten – ät och njut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-21

Miljö och matkvalité går hand i hand

Vi går mot ett nytt matlandskap, där bra råvaror, hög kvalité, bra djurhållning, miljö och klimat blir allt viktigare.

Det tror Stefan Edman, biolog, författare och miljödebattör.

Han tycker vi ska sluta oroa oss för att göra fel miljöval, och njuta av maten i stället.

Det kan kännas svårt att välja rätt i matbutiken om man vill tänka på miljön och klimatet, och samtidigt äta gott och nyttigt. Ska man välja närproducerat eller långväga ekologiskt? Är ekologiskt nötkött bättre eller sämre än kycklingen från kycklingfabriken? Olika märkningar och råd förvirrar.

– Släpp miljöångesten kring maten, ät och njut i stället!

Rådet kommer från Stefan Edman, som är biolog, författare och miljödebattör.

– Det går inte att göra allting rätt, säger han. Man får använda miljötänkandet som en kompass i matbutiken, och försöka välja så gott man kan. Det är bra nog!

Stefan Edman tycker att vi ska njuta av maten i stället för att oroa oss för mycket.

I en ny bok, ”Matsmart” skildrar han tillsammans med Bo Thunberg och fotografen Jan Töve det nya matlandskap de tycker sig se växa fram i Sverige. Det är närproducerad, ekologisk och klimatsmart mat, naturlig, nyttig och god.

Från bränsle till njutning

I Sverige har mat tidigare setts som bränsle för att orka med livets mödor, och som bulkvaror till låga priser. Men synen på mat håller på att förändras, säger Stefan Edman.

Han ser en ny mat-trend, där hög kvalité står i centrum och där maten får vara en njutning. Miljö- och klimatfrågor och goda förhållanden för djuren är lika viktigt, och ofta går hand i hand med kvalitén.

Det handlar till stor del om en hantverksmässig matproduktion i liten skala, raka motsatsen till matindustrins stordrift.

Men finns inte risken att den nya goda och miljövänliga maten bara blir något exklusivt i storstädernas specialaffärer?

Nej, det tror inte Stefan Edman, även om han håller med om bra mat fortfarande är något av en klassfråga.

– Det är fortfarande mest välutbildade i storstäder som frågar efter den, säger han.

Men utvecklingen går åt rätt håll. De stora kedjorna, som Coop och Ica, känner pressen från konsumenter som ställer krav på miljö- och klimatvänlig mat av hög kvalité, och som tröttnat på industrimat full av tillsatser. Bara det senaste året har utbudet blivit mycket bättre också i vanliga butiker.

I länder som Tyskland och England har utvecklingen kommit längre, där finns redan stormarknader och hela butikskedjor med ekologisk profil. Något som Stefan Edman tror att vi snart kommer att få se också i Sverige. Och när utbudet av bra mat blir bredare – ja, då sjunker också priserna.

– I dag pratar man om sunda goda råvaror som ”alternativ mat”, säger Stefan Edman.

– Men det kommer att bli den maten som är det normala.