Mejla

Lena K Samuelsson

Välkommen till en matsmart dag i veckan!

Aftonbladet lanserar Matsmarta onsdag – med massor av klimatsmarta mattips

MAT & DRYCK

I dag är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. I dag är det Matsmarta onsdag!
Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare.
Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Att matsmarta är att bejaka det lustfyllda och njuta av en krämig svamprisotto, doftande ugnsbakade rotfrukter eller pannkakor med rårörda lingon. En matsmart onsdag väljer du matig sallad med en liten köttbit, i stället för tvärtom eller en luftig omelett med gårdagens rester. Att matsmarta är inte strängt, vi viftar inte med pekpinnar – att matsmarta är att vara öppen och nyfiken!

Får dig och planeten att må bättre

Att bli lite matsmartare är kanske det enklaste du kan göra för att både du och planeten ska må bättre. Aftonbladet och andra medier rapporterar ofta och mycket om klimatkrisen och hur den drabbar hårt redan i dag.

Klimatjournalistiken är viktig, frågan avgörande för allas vår framtid. Men ibland känns det hela övermäktigt – vad kan jag eller du som enskilda människor göra åt de stora hoten, hur kan vi stoppa den globala hettan? I det läget är det vårt jobb är också att göra livet lite lättare för alla er läsare och tittare. Vi valde maten.

Hur många kokböcker har du hemma? Mina räknas i hundratal. Det är jag inte ensam om, svenska folket älskar mat i alla dess former.

Aldrig har intresset för att prata och läsa om, laga, odla och äta god mat varit större än de senaste åren. Det är inspirerande kockar i alla kanaler och matproducenter vänder ut och in på sig för att hitta nya finurliga livsmedel som får dig att må bra, bättre – bäst!

Det ska vara ekologisk avokado, mexikanska chiafrön och importerade superfoods. Vi frossar i billigt kött från EU och dricker mandelmjölk från Kalifornien men tycker också att eko är reko och vill helst ha en prunkande köksträdgård och plocka våra egna tomater.

Allt större matsvinn

Vi slänger nära två kilo mat per person, varje vecka. Av den mat vi lagt möda på att tillaga går enligt uppgift hela 30 procent i soporna. Vi äter 50 procent mer kött i dag än på 70-talet. Vi tycker att jordgubbar ska finnas året runt, vi väljer hellre frön från Sydamerika än svensk havre.

Detta trots att de allra flesta är överens om att det är bättre att äta mat som odlats nära, att äta grönsaker efter säsong, använda det vi har hemma, laga middag på rester då och då, välja lite mindre kött och mera fisk och grönt.

Något skaver, kära vänner. Det går inte riktigt ihop.

Godare, bättre – matsmartare!

Därför drar vi nu igång Matsmarta onsdag. Det handlar om hur vi kan göra bättre och godare val i vardagen, bli matsmartare helt enkelt!

Det behöver inte betyda att alla måste bli vegetarianer eller veganer, leva på tofu och linser (även om det också kan vara gott). Nej, i dag och alla Matsmarta onsdagar framöver vill vi lyfta goda exempel, ge inspirerande tips, härliga recept och berätta om hur man kan tänka annorlunda utan att behöva avstå något egentligen. För inte var vi som växte upp på 70-talet svältfödda på god mat bara för att vi åt mindre kött?

Husmanskost – och nya smaker

Vi börjar med en dag i veckan, all förändring börjar med ett första steg. Onsdagen har vi valt för att många fortfarande handlar på torsdagar, det betyder att onsdag är en bra dag för rester och att skapa nytt av det som redan finns i skafferiet. Måndag kan kännas tungt, tisdag är långt till helgen, onsdag däremot är mitt i veckan. Lagom. Och så är det ju lill-lördag. En bra dag helt enkelt.

Med Matsmarta onsdag vill vi slå ett slag för svensk husmanskost som kroppkakor, raggmunk och rotmos, lyfta fram klassiker med twist (byt ut hälften av köttfärsen till riven morot i köttfärssåsen och se vad barnen tycker), bli mästare på franska omeletter (med smakrika tomater och lite västerbotten har du en delikatess), locka till njutning med en doftande pasta med vitlök och olja, göra en mustig ratatouille i säsong och servera med bröd, mixa de läckraste soppor och tillsammans hitta nya spännande grönare smaker. Vi vill berätta om människorna som gör skillnad, utmana varandra lite grann och ge alla er läsare chans att berätta hur ni lever lite matsmartare i vardagen.

Välkommen till Matsmarta onsdag!

 

PS. Ett annat smart sätt att tillsammans bidra till en mer hållbar värld är att köpa och sälja begagnat. Alla som handlar på Aftonbladets systersajt Blocket bidrar varje år till att spara massor av utsläpp av växthusgaser – lika mycket som om hela Sveriges vägtrafik stod still i över en månad. Det är inte heller illa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Läs fler artiklar: MATSMARTA ONSDAG

Av: 

Lena K Samuelsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är recept som hjälper dig att matsmarta

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Aftonbladet

MER OM GODARE

Matsmarta onsdag hyllas: ”Jättebra initiativ”

Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet

Krämig havreotto – i stället för risotto

50 min

Så hittar du en klimatsmart julskinka

Recept som hjälper dig att matsmarta

Ingen sommar utan grill – men med gott samvete

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Laga helgrön helgmat i år

Eko-bonden: ’Finns inga veganska ekosystem’

Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

Robin, 41, skippade köttet – äter bara grönt: ”Mår mycket bättre”

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Hur länge kan jag spara matrester?

Låt oss lämna slöseriet av mat till 10-talet

Matiga mackor till middag

”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Ekokocken om matsvinn: ”Sluta kasta mat”

Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt

40 min

Få råd att äta klimatsmart – dietisten tipsar

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott