Så mycket dyrare blir maten i vinter

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

Priserna på mjölk, vispgrädde, vetemjöl och kött går upp.

Lagom till julhandeln.

Här kan ni se den förväntade höjningen.

TUMMEN NED ”Jag tycker det är dåligt. Man vet att det är överproduktion och att mat slängs. Då borde matpriserna ligga kvar på samma nivå”, säger Eva Collet, 50, här med dottern Cristina, 9.

Nils Eric Näslund, som är före detta chef för livsmedelshandlarna, har gjort kalkylen åt Aftonbladet.

- I snitt kommer matpriserna bara att öka med ett par procent, 2,5 kanske, säger han.

Det motsvarar 12,50 kronor mer än det som i dag kostar en femhundralapp.

Men Arla har ju flaggat för tio procents höjning på -sina mejeriprodukter?

- Det får stå för dom. Jag tror inte att det blir möjligt, säger Nils Eric Näslund.

Det är en global mjölkkris som nu slår lokalt. I kombination med minskad mjölkproduktion här hemma.

- Ja, från att det under väldigt lång tid funnits tillgång till produkter är lagren nu tömda, säger Jonas Carlberg, omvärldsanalytiker på Svensk Mjölk.

På köttsidan är det också en global effekt som slår lokalt. Priset på spannmål har mer än fördubblats sedan i fjol.

- Eftersom foderpriserna ökat är det självklart att vi förespråkar högre priser på kött, säger Margareta Thorgren, informationschef på Scan AB.

För en familj som spenderar 4 000 kronor på mat varje månad blir prisökningen, om höjningarna stannar på i snitt 2,5 procent, 100 kronor. Därefter 25 kronor till för varje tusenlapp.