Storslam för Mathias Dahlgren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-16

Sverige har blivit ett matland att räkna med.

För första gången har två svenska krogar två stjärnor var i Guide Michelin.

Antalet stjärnkrogar har dessutom ökat från 12 till 14.

Mathias Dahlgren.

Stjärnkocken Mathias Dahlgren tog storslam när Guide Michelin presenterade årets stjärnkrogar. Hans Matsalen på Grand Hotel i Stockholm får i år två stjärnor och blir därmed Sveriges andra tvåstjärniga restaurang vid sidan av Edsbacka krog i Sollentuna.

Hans Matbaren, också den på Grand Hotel, erövrade samtidigt sin första stjärna i guideboken.

”Jättelycklig”

– Det känns jättebra, jag är jättelycklig. Det här betyder mycket både för restaurangen och för alla dem som jobbar där, säger Mathias Dahlgren.

– Det visar att våra gäster tycker om våra produkter, säger Dahlgren vars ambition naturligtvis är att behålla stjärnorna.

Edsbacka krog behåller alltså sina två stjärnor i Guide Michelin ännu ett år.

25 år sedan första stjärnan

Ny bland stjärnkrogarna blev också Frantzén/Lindeberg i Stockholm.

I Stockholm finns nu nio stjärnkrogar, medan Göteborg har fem enstjärniga krogar.

Det är 25 år sedan den första stjärnan delades ut till en restaurang i Sverige.

TT