Eko-nörden har blivit trendig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-13

Nu vill vi ha klimatsmart och miljövänlig mat

Att välja KRAV-märkt och närproducerad mat är viktigt, det anser allt fler svenskar.

Men hur man transporterar hem matkassen är lika viktigt.

Det säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen.

Svante Axelsson.

Vad man väljer att lägga i sin matkasse har stor betydelse för miljön och klimatet.

Men minst lika viktigt är hur man tar hem kassen från affären.

– Det bästa är att promenera eller cykla till sin närbutik, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen.

Värst är oftast att köra hem matkassen i bil, säger han. Den resan kan påverkar klimatet minst lika mycket som alla matvarorna i kassen.

"Rätt att välja KRAV"

Men vad man väljer att köpa har också betydelse, och det är lätt att bli förvirrad i affären om man vill tänka både på miljön och på klimatkrisen. Ska man välja ekologiskt eller närproducerat, och vad är viktigast?

Svante Axelsson tycker att det är rätt att välja KRAV-märkt i de allra flesta fall.

– Eftersom bönder som odlar ekologiskt inte använder energislukande handelsgödsel, utan bara naturgödsel, så är det bra också ur klimatsynpunkt, säger han.

Och när valet står mellan svenska äpplen utan KRAV-märkning, eller ekologiska från Italien, då tycker han att man ska välja de italienska.

– Då skickar vi en tydling signal till de svenska odlarna om att satsa på ekologisk odling, säger Svante Axelsson.

Ekologiskt inte nördigt

Det är inte nördigt längre att bry sig om hur maten producerats, säger Svante Axelsson. Något har hänt efter det senaste valet - uppmärksamheten runt klimatfrågan gjorde att andra miljöfrågor också fick högre status.

Dessutom finns en allt starkare trend att satsa på maten som upplevelse, och välja varor med kvalité.

– Då passar ekologiska, giftfria och naturliga matvaror bra in, säger Svante Axelsson.

Chatt: Ett sammandrag av chatten med Svante Axelsson kommer inom kort.