Gott till det grillade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-13

Det är trots allt tillbehören som är grejen till grillat. Här är tre sköna recept som gifter sig gott med din köttbit.

Recept: Jan-Erik Hagbom

Foto: Tine Guth Linse

Samtliga recept med bilder är hämtade ut "Gott till grillat" av Jan-Erik Hagbom (Kakao förlag).

Melanzane (auberginegratäng)

4 personer

Du behöver:

2 auberginer

500 g tomater

Olivolja

Salt och peppar

5 vitlöksklyftor

Rivet skal från 1 citron

1 dl riven parmesanost

2 kulor mozzarella

Gör så här:

1. Skär auberginerna på längden i cirka 1/2 cm tunna skivor och lägg ut dem på arbetsbänken. Strö salt på bägge sidor av skivorna och låt dem ligga i cirka 15 minuter tills de börjar vattna sig.

2. Skär tomaterna i mindre bitar. Häll några matskedar olivolja i en kastrull och fräs tomaterna i oljan. Låt dem sedan småputtra i oljan i cirka 30 minuter och smaksätt med lite salt och peppar.

3. Stek auberginerna gyllenbruna i olivolja.

4. Skär vitlöken i tunna skivor och riv citronskalet, parmesanosten och mozzarellan. Varva sedan auberginer, tomatsås, skivad vitlök, citronskal och den rivna osten i en smord eldfast form. Avsluta med ett lager ost. Ställ in formen i ugnen på 175°C och baka i cirka 30 minuter.

Ugnsbakad lök och rödbeta

4 personer

Du behöver:

6–8 rödbetor

4 rödlökar

Rikligt med olivolja (cirka 1 dl)

Rivet skal av 1 citron

Saften från 1 citron

Flingsalt

Malen svartpeppar

Gör så här:

1. Koka rödbetorna al dente i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter.

2. Dra av skalet från rödbetorna och skala löken. Skär i klyftor och lägg dem i en eldfast form, häll olivoljan över och krydda med citronskal och citronsaft.

3. Strö över flingsalt och peppar och baka i ugnen, 200°C, i cirka 35 minuter.

4. Servera till en grillad köttbit.

Sallad med päron och nötter

4 personer

Du behöver:

2–3 mogna päron

1/2 gul lök

0,5 dl sötmandel

0,5 dl pinjenötter

Rivet skal från 1/2 citron

Saften från 1/2 citron

1/2 romansallads­huvud

30 g rucola

1 msk olivolja

DRESSING:

1 dl crème fraîche

0,5 dl riven parmesanost

Gör så här:

1. Skär päronen i klyftor och löken i tunna skivor.

2. Skålla och skala mandeln och rosta nötter och mandlar i en torr stekpanna.

3. Riv citronskalet och pressa ur saften.

4. Skölj romansalladen och rucolan, slunga den i en ren kökshandduk och lägg den i en skål. Blanda ner de andra ingredienserna.

5. Blanda crème fraîche med riven parmesan och servera som dressing till salladen.