"Jag älskar att bjuda på tapas"

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2008-04-11

Tv-kocken Sara har blivit provkökschef

Hon är liten, nästan späd.

Men Sara Begner tar plats.

Hon har bestämt sig för att lära oss äta nyttigare och roligare – och så ska hon fixa sitt kylskåp.

Coops provkök. Man ser framför sig bistra damer i vita rockar. ”Panetterna håller inte måttet!”. Eller ”kan fru Blomkvist räcka mig redningsbägaren?”

Men det är andra tider nu och Sara Begner är nybliven boss. Inte bister men ivrig.

Provköket är hennes nya talarstol. Hon har tidigare försökt få in oss (och frågvisa slarvmajan Ann Söderlund) på den rätta vägen i ”Saras kök” i tv. Nyligen kom kok­boken med samma namn och undertiteln ”Genvägar till det goda livet”.

– Jag sitter verkligen i russinburken. Får göra tv, böcker och så det här nya jobbet, säger Sara Begner.

En energisk sort. Smattrar koncist. Man hinner knappt anteckna när hon berättar om sin mission:

– Jag vill inspirera folk att använda sina stora, dyra, designade kök, att laga riktig mat – inte bara värma halvfabrikat. Det är så synd att vardagarna bara ska vara en tran­sportsträcka till helgen festligheter. Det går ju att äta gott – och nyttigt – varje dag.

Men är det inte bättre att inspirera i tv och inte i ett provkök?

– Det är ju mer glamoröst men nu når jag ut via hemsidan, recept i butikerna, reportage i tidningen och så kan jag ju påverka sortimentet. Nyligen talade jag inför ett gäng inköpare, gubbar i 50–60-årsåldern, säger hon.

Och de lyssnade på snärtan från provköket?

– ”Det är jag som är målgruppen”, sa jag. ”Bor i förort, har barn, bil och hyfsad ekonomi. Jag vill ha bra, helst ekologiska, matvaror och inte en massa skräp i min butik”. Och de verkade lyssna. Jag fick till och med tack­mejl efteråt.

Hon lyfter från kaffekoppen och bjud-vetelängden på det vita matbordet och plockar upp några kronärtskockor och endiver ur grönsakslådan borta på köksbänken. Hämtar några andra ingredienser i kylskåpet – på altanen.

Varför…?

– Jag blir så irriterad. Den gick sönder i helgen, säger hon och pekar på den maffiga kylen/frysen i borstat stål vid köksväggen. Så vi fick plocka fram den här gamla i stället.

Så det är inte för att få plats med alla grejor?

– Nej, jag tokrensar sådär var tredje månad så det samlas inte en massa gamla burkar. Jag hamstrar inte annars heller. Vill inte ha en massa möbler och prylar här hemma. Min man har svårare för att slänga. Hela garaget är fullt av hans grunkor.

Men en del gamla burkar kan väl vara bra att ha?

Nu går Sara Begner igång ordentligt. 

– Alltså, folk som sparar saker ”för säkerhets skull” är så otroligt tråkiga. Kör på medan du lever i stället. Det är såna som steker kycklingen tills man kan slå ihjäl folk med den ”för säkerhets skull”. 

Hon säger det inte men här hänger ett stort ”Bah!” i luften.

Vår utsända som just tänkte berätta att han har både extra kyl och extra frys för att få plats med märkliga asiatiska kryddblandningar, väldigt gamla marmelader och en ledsen liten ost bestämmer sig snabbt för att hålla den informationen för sig själv.

Blir inte fet på hemlagat

Sara förbereder en endive­gratäng (lite olivolja, fling­salt, hackade valnötter, färskost och skjuts in i ugnen) till maken Magnus, barnen och samma konstellation från villan bredvid. Saltbakad potatis med mojo rojo (recept på nästa sida!) fixar de på egen hand och dessutom några biffar. Själv ska hon ut på krogen med grannfrun.

Den saltinbakade potatisen med den heta spanska såsen är en favorit när Sara har gäster. Då blir det ofta tapas.

–?Jag gillar verkligen idén med tapas. Man ställer fram en massa smårätter, äter länge – och kan själv vara med vid bordet och inte bara agera servicepersonal.

Du talar om att både njuta och äta nyttigt – finns det inte en motsättning där?

– Nej, det är inte den härliga hemlagade maten du blir fet av. Du kan ha en smörklick på broccolin för att det blir så gott. Det är inte förbjudet. Vi hamnar så ofta i att det antingen är chips och ostbricka eller ångade grönsaker. Vi jävlas med oss själva för att komma i den där bikinin

Okej, hur gör man?

– Laga mat. Undvik färdiga rätter och halvfabrikat – om de inte är nyckehålsmärkta. Det du gör själv blir godare och nyttigare. Dess­utom är det kul att laga mat. Det är passion. Jag förstår inte hur man kan jämställa det med disk och tvätt.

”Hellre lite stök”

Men det finns väl en anledning till att många inte tycker att de hinner?

– Det handlar om att prioritera. Man kan värdera högre att sitta framför datorn eller satsa på att ha väldigt välstädat men jag tar ju hellre lite stök och lite röriga barn än att inte äta lagad mat.

Några knep?

– Korta startsträckan. Sätt på spisen när du kommer hem så kommer du igång direkt. Använd ugnen, du behöver inte titta på medan maten blir klar. Förbered redan på morgonen, lyft maten ur frysen så behöver du inte värma den så länge. Se till att ha mat hemma, köp till exempel grönsaker med lång hållbarhet som kål och rotfrukter. Det finns annat än gurka, tomat och sallad. Gör stora laddningar med bön­sallad eller kålsallad, det håller i flera dagar.

Men alla aktiviteter?

– Vet du att det är fotbollsträning på tisdagar så förbered maten på måndagskvällen. Vi klarar ju av att förbereda oss inför olika uppgifter på jobbet så vi borde kunna fixa det med middagen också, säger Sara Begner.

Och så kanske man ska tillägga: ha inte kylen på altanen. Man blir så kall om fötterna.

"Vill min man ha kaviar får han åka till mamma!"

Varför mat? Jag jobbade i och för sig extra på restaurang redan när jag var 14 men läste konst och form i gymnasiet. Fast sedan blev det mat för hela slanten, men det var ett sätt att få utlopp för färg- och formintresset. Mat är väldigt sinnligt.

Favoritråvara? Citron. Det funkar till så mycket. Fisk, kött, desserter. Men de ska vara ekologiska så att man kan äta skalet utan att få i sig bekämpningsmedel.

Alltid i kylen? Grönsaker, naturell yoghurt, ekologiskt Bregott, smör – men inget margarin.

Jag har svårt för sånt som smakar något det inte är. Annars äter vi inte så mycket mjölkprodukter och aldrig sådana där färdiga såser. Mat ska vara så naturlig som möjligt.

Aldrig? Kaviar!

Min dagmamma brukade göra fiskbullar med kaviarsås och man var tvungen att smaka. Min man älskar kaviar men han får inte käka det här hemma. Det luktar. Han får gå hem till sin mamma om han ska ha. Jag har faktiskt lite svårt för fiskbullar också. 

Favoriträtt? Det går inte att svara på. Det är olika från dag till dag. På våren vill jag ha färskpotatis, gräslök och dill, på hösten grytor och efter jul är man ju mest sugen på en wok med ingefära och chili för att få bort skinksmaken.

Favoritkökspryl? Stor skärbräda och en vass kniv?… och ännu viktigare – stora diskhoar! Så att man kan diska ordentligt eller sätta ner ungarna i den.

Hemmamaten? Vi delar 50/50. Magnus är intresserad av mat. Jag tror att vi fann varandra under någon diskussion om vad som är mest fantastiskt med bönor?… Men han gillar annat än jag, är mer för tyska lösningar, långkok, korv och sådär.

Barn i köket? Små barn vill vara med. Låt dem såga morötter och klippa dinosaurier av salladsblad. Det är viktigt att inte gnälla på dem även om det blir kladdigt. Matlagning är något man verkligen kan göra tillsammans, så passa på.

Fredagsmys? Först äter vi något gott till middag, kanske hängmörad entrecôte och en sallad, paj eller fruktsallad till efterrätt. Sedan popcorn och oliver till ”Let’s dance” på tv.