Kött utan dödade djur

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

– Inom en snar framtid kan det vara fullt möjligt

Tänk dig att du skulle gå in på Ica eller Konsum och handla korv till lunchen, köttbullar till middag och till och med en flintastek till morgondagens grillning. Men att inget av det skulle vara tillverkat av djurkött, utan framställt helt på konstgjord väg, i provrör! Oavsett om det låter intressant eller bara osmakligt – imorgon kan det vara verklighet.

Många försök har gjorts att ersätta produkter framställda av kött från nöt, grisar, får, kycklingar med fler djur. I affärerna återfinns redan sedan många år tillbaka såväl quorn som sojabitar, liksom tofu och tempeh. Men ingen av dessa produkter kan förstås helt ersätta det som vi kallar kött (egentligen muskelfibrer från djur) fullständigt, vare sig ifråga om smak eller avseende näringssammansättning.

Problemet är ekonomiskt

Därför startades 2004 forskningsstiftelsen New Harvest, med syfte att stödja forskning kring riktigt kött framtaget på konstgjord väg. Arbetet bedrivs framför allt med statsstöd på tre universitet i Nederländerna. Aftonbladet frågar stiftelsens vd, Jason Matheny, hur långt forskningen har kommit i att ta fram en hamburgare med helt vegetariskt kött.

– Ja, om du vill ha en 150-grammare framtagen helt på konstgjord väg kan du få den redan idag, men till ett pris av tusentals dollar! Problemet är helt och hållet ekonomiskt.

”Köttet” måste tränas

New Harvest kan alltså redan ta fram celler från köttboskap och mångfaldiga dem för att få fram konstgjorda köttprodukter. Men för att få cellerna att börja mångfaldiga sig själva snabbt och riktigt krävs en sorts näringslösning som kan fungera som ”medium” för cellerna. Ett sådant medium är emellertid än så länge mycket dyrt. Dessutom måste de artificiellt framtagna köttcellerna ”tränas” för att få samma konsistens, storlek, densitet och smak som vanliga köttceller från djur. Riktiga djur rör ju på sig varje dag, och det är det som slutligen ger köttet dess karakteristik.

Två sådana ”träningstekniker” för konstgjorda köttceller är redan under utprövande. Den ena metoden handlar om att fett- och muskelceller i tunna lager sträcks ut på särskilda membraner, för att man ska få fram ”köttark” med rätt konsistens, som sedan ska kunna malas ned till köttfärs, eller pressas ihop till rätt sorts köttimitation (exempelvis korv, köttbullar eller till och med en konstgjord stek). Den andra metoden går ut på att odla köttvävnad på en sorts ”pärlor” som ansätts för temperaturförändringar och därigenom kommer att sträcka ut köttet till en vävnadsmassa som sedan kan skördas.

Finns redan substitut

Åke Rutegård är vd på branschorganisationen Kött- och Charkföretagen. Han tycker försöken med att ta fram konstgjort kött är intressanta, men att forskningen ännu inte kommit så långt.

– Dessutom tror jag att det här egentligen bara riktar sig till en liten kärna konsumenter. Varför skulle man bestämt vilja ha konstgjort kött när det ändå finns så bra substitut, som sojakött, quorn med mera?

Jason Matheny på New Harvest menar dock att en enkät som riktade sig till folk i hela EU, visade att hälften av alla svarande skulle kunna tänka sig att pröva konstgjort kött:

– Det är en väldigt hög siffra för en ny matsort. Men vi äter ju redan mat som utvecklas i provrör, såsom yoghurt.

Matheny tror att folks eventuella motstånd mot konstgjort kött i första hand skulle bero på att de inte riktigt vet hur den mat som redan finns i affärerna produceras.

– Om människor dock fick se hur det såg ut på moderna storbondgårdar eller slakterier, eller kände till hur mycket salmonella- och campylobacter-bakterier det finns i köttet idag, skulle de nog föredra ett alternativ, menar han.

Joakim Lindberg