Maffiametoderna måste få ett slut

Internationella fackliga samorganisationen, IFS, presenterade i början av sommaren dystra siffror. Runt om i världen har 76 fackligt aktiva mist livet och mer än 100 000 personer har hotats. Även Sverige nämns som ett land där grundläggande fackliga rättigheter kränks.

Inför Hotell- och restaurangfackets strejkvarsel i våras berättade representanter för facket att medlemmar hotats med lönesänkning och indragna semestrar av sina arbetsgivare.

Även Handels har varnat för att anställda inom handeln hotas, skräms och straffas av sina arbetsgivare om de uttalar sig om missförhållanden i medier.

Två oacceptabla händelser som ändå bleknar i ljuset av det som i början av juli drabbade en representant för det syndikalistiska fackförbundet SAC.

Sex män med anknytning till ett ­kriminellt gäng bröt sig in i mannens ­lägenhet i västra Stockholm. Han ­misshandlades och mordhotades inför ögonen på sin fru och sitt barn.

Bakgrunden ska vara en konflikt ­mellan anställda och ett bemannings­företag som är verksamt inom hotell- och restaurangbranschen.

Facket ville förhandla med arbetsgivaren om uppsägningar, utebliven semester­ersättning och löneanspråk. I stället tvingades fackrepresentanten, med en kniv mot strupen, ringa till bemannings­före­tagets ägare och lova att släppa alla krav.

Efteråt berättade gärningsmännen att mannen nu var skyldig dem en halv miljon. Om pengarna inte betalas inom en månad kommer fackförenings­mannen att dödas.

Vi har sannolikt att göra med en av de grövsta kränkningarna av de fackliga fri- och rättigheterna sedan Björn ­Söderberg mördades 1999.

Om det visar sig att uppgifterna stämmer duger inget annat än ett fördömande från arbetsgivarorganisationerna och en fullständig solidaritetsförklaring från LO och övriga arbetarrörelsen. Staten måste agera kraftfullt mot maffiametoderna.

Ett förhårdnande klimat på arbetsmarknaden tjänar ingen på.

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln