SD vill utförsäkra cancersjuka igen

I går meddelade SD att de vill införa stupstocken i sjukförsäkringen igen.

Stupstocken byggde på Fredrik Reinfeldts idé om att sjuka skulle kunna arbeta bara de utsattes för en lite snärtigare piska. Därför skulle de få hårdare krav på sig, sänkt ersättning och slutligen bli utförsäkrade.

Resultatet blev en social katastrof för berörda, fack och läkare varnade för ökad risk för självmord och förmodligen känner alla svenskar någon som kom att fara illa.

Politiken genomfördes ändå.

”Kronisk cancersjukdom”

2009 skrev sju läkare och en kurator vid onkologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset en artikel där de varnade för att cancersjuka nu tvingades arbeta.

”Vi anser inte att det är rimligt att patienter med en kronisk cancersjukdom – med på sikt dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de i stort sett för jämnan har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen.” skrev de.

Men trots varningarna fortsatte Alliansen politiken med kosmetiska förändringar och en massa fluffig retorik.

Till en början minskade sjuktalen helt enligt de politiska målen men 2010 så började de öka igen. Piskan fungerade helt enkelt inte.

Det gör den fortfarande inte. Det är därför Annika Strandhäll nu får så hård kritik för problemen i sjukförsäkringen.

SD sviker sina väljare

Efter maktskiftet 2014 har den rödgröna regeringen ändå tagit bort stupstocken. Det är denna Sverigedemokraterna nu vill riva upp med ungefär samma retorik som Alliansen har haft i flera år.

I grunden handlar en rimlig sjukförsäkring om människosyn. De flesta i Sverige ser det nog som en rättighet att leva ett bra liv även om man drabbats av sjukdom. Men för borgerligheten är sjukpenning en allmosa att vara tacksam för.

Att SD nu sviker många av de som röstat på partiet borde inte förvåna någon.