Mejla

Jenny Wennberg

Välfärden behöver mer än 5 miljarder

Regeringen är defensiv när man borde vara offensiv

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Landets kommuner och landsting kommer få dela på 5 miljarder i generella stadsbidrag av vilka 3,5 miljarder går till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna. Utöver de 5 miljarderna kommer ytterligare medel även skjutas till för att stärka rättsväsendet.

Det beskedet lämnade Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet under måndagen.

Nödvändiga pengar

Pengarna är nödvändiga. Kommunernas kris är väldokumenterad, inför 2020 aviserade 4 av 5 kommuner att de tvingas skära i sina verksamheter. Det är en ekonomisk verklighet människor ser konsekvenserna av när de skickar sina barn till skolan, tvingas söka vård eller besöker sin mamma på äldreboendet. Färre lärarassistenter, underbemannade vårdcentraler, akutmottagningar och äldreboenden får allt fler svenskar att ställa sig frågan vad man egentligen får för skattepengarna. Samtidigt köper sig allt fler fria från välfärdskrisen genom bland annat privata sjukvårdsförsäkringar. Så glider vi ifrån varandra ytterligare i Sverige.

Märklig position för S

Under förra veckan hotade Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna med att köra över regeringen om extrapengar till kommunerna uteblev. Socialdemokraterna pressades från både vänstern och högern i vad som faktiskt borde vara en socialdemokratisk självklarhet.

Resultatet är en politisk situation där Januaripartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern genom måndagens besked om 5 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner framstår som ett gäng på defensiven. Ett gäng som tvingas anpassa sina utspel för att undvika nederlag i riksdagen. Det är knappast ett bra utgångsläge för att ingjuta förtroende bland väljarna i den främsta trygghetsfrågan av alla.

Och problem återstår.

Kritik från Riksrevisionen

Under hösten riktade Riksrevisionen kritik mot förändringarna i utjämningssystemet som man bedömer är otillräckliga för att syftet med systemet över huvud taget ska uppnås. Trots det har regeringen i nuläget inte några planer på ytterligare korrigeringar av systemet i närtid.

De fem miljarderna som aviserats till välfärden räcker inte för att åstadkomma några verkliga förändringar, men de undviker regeringskris och avvärjer delar av kritiken mot regeringen. Även om Vänsterpartiet redan under måndagen meddelade att man kommer fortsätta samtala med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den stora trygghetsfrågan handlar om välfärden. Det är välfärden som är Stefan Löfvens och Socialdemokraternas stora strid den här mandatperioden. Eller som i alla fall borde vara det.

Löser regeringen välfärdens problem minskar man på köpet otryggheten och kriminaliteten som just nu byggs en dålig skola och ett utsatt område i taget.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.