Svensk a-kassa sämst i Norden

Visst har vi klagat när ersättningstaket legat stilla eller till och med sänkts. Visst har vi protesterat när avgifterna höjts. En halv miljon har till och med dragit slutsatsen att det är dags att ­lämna ­systemet.

Men någonstans, längst inne, tror jag ändå att de flesta svenskar känt sig övertygade om att den svenska arbetslöshetsförsäkringen, ­a-kassan, tillhör de bästa i världen. Vi talar trots allt om trygghetens och välfärdens hemland på jorden.

Aftonbladet kan i dag med siffror från den fackliga organisationen TCO visa att det inte stämmer. Ersättningsnivån är visserligen formellt hög, 80 procent av inkomsten. Men taket, och en jämförelsevis lång karenstid, innebär att a-kassan i praktiken är sämre än i många andra länder. Sedan år 2001 har Sverige fallit från sjätte till femtonde plats i OECD:s statistik.

En svensk medelinkomsttagare får mindre i arbetslöshetsersättning än en medel­inkomsttagare i något av de andra undersökta nordiska länderna. Bland de åtta europeiska länder TCO undersök tillhör a-kassan i Sverige de sämsta.

Arbetslösa i Sverige får kort sagt finna sig i att vara placerade i strykklass.

Det är siffror som borde vara politisk dynamit, och inte bara för att de punkterar den svenska självgodheten en liten smula.

Regeringen, med Borg och Reinfeldt i spetsen, har byggt hela sitt program på utgångspunkten att generösa sociala trygghetssystem utgör ett av det svenska samhällets stora problem. Ohälsan är ett resultat av sjukpenningen, arbetslösheten av a-kassan och ett jättelikt ”utanförskap” av helheten.

Med den bakgrunden är det lättare att förstå varför Sven-Otto Littorin och Cristina Husmark-Pehrsson med sådan energi urholkat trygghetssystemen. Resultatet har blivit ett ras för a-kassorna som till och med förskräcker Anders Borg och en försäkringskassa i spillror. Under devisen ”målen helgar medlen” har de moderata ministrarna ändå stretat på.

Nu visar det sig alltså att en av utgångspunkterna, den generösa svenska arbetslöshetsersättningen, inte håller för närmare granskning. Den finns helt enkelt inte, i vart fall inte i jämförelse med våra viktigaste konkurrentländer.

Det borde genera Anders Borg, och oroa alla som vill se svensk ekonomi fortsätta att utvecklas.

En fungerande arbetslöshetsförsäkring är nämligen viktig för ekonomin. Det är den som får den enskilde att våga satsa på ett nytt jobb, och det är den som gör att de fackliga organisationerna kan ställa sig bakom strukturomvandlingar och rationaliseringar. Allt grundförutsättningar för samhällets dynamik. I den ekonomiska krisens spår demonstreras just nu motsatsen runt om i världen.

TCO:s siffror avslöjar att den svenska ­ekonomins problem faktiskt kan vara att en del av våra trygghetssystem är alldeles för snåla.

Det är, dessvärre, knappast den slutsats ­regeringen kommer att dra.

Följ ämnen i artikeln