Handbromsen fungerar inte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

3 juli 2008. Handbromsen har blivit en socialdemokratisk favorit.

Direkt efter Irlands nej till Lissabonfördraget sa Mona Sahlin att Sverige borde vänta med sitt godkännade. Ett par dagar senare svängde hon. ”Jag känner ingen oro för att vi inte kan ta det här i riksdagen i höst”, sa socialdemokraternas partiledare till Ekot.

Det uttalandet har mött kritik inom hennes parti, där känslorna fortfarande är starka efter EG-domen om Vaxholmskonflikten.

I går tog Urban Ahlin tag i bromsen. Den socialdemokratiske gruppledaren i utrikesutskottet anser att Sverige ska avvakta vad som händer i Polen och Tyskland, även om det innebär att godkännandet av fördraget skjuts upp.

Polen skeptiska

Samtidigt backade den polske presidenten. Hans parti gillar inte Lissabonfördraget, bland annat därför att det ger homosexuella större rättigheter. Polen kommer ändå inte att stoppa fördraget, sa presidenten i går.

Bråken i Polen och Tjeckien är en del av inrikespolitiken. I Tyskland finns en bred politisk enighet, men presidenten vill vänta på författningsdomstolens utlåtande som kan dröja till början av nästa år.

Tänker de svenska socialdemokraterna blockera ett riksdagsbeslut ända till dess?

Regeringen har hittills sagt att processen fortsätter som planerat. Då måste socialdemokraterna rösta nej i november om Urban Ahlins linje gäller.

Ett nej skulle sända chockvågor genom Europa. De svenska socialdemokraterna anser, liksom LO, att Lissabonfördraget är bättre än dagens EU-grundlag. Det skulle vara svårt att förklara ett nej både på hemmaplan och gentemot arbetarrörelsen i andra länder. Särskilt om agerandet uppfattas som utpressning för att få igenom inrikespolitiska krav.

Den socialdemokratiska partiledningen vill knappast utsätta sig för en sådan debatt. Men irritationen är stark mot Fredrik Reinfeldts agerande. Regeringen vägrar gå fackföreningarna till mötes en enda millimeter.

Fredriks ”chicken-race”

Fredrik Reinfeldt kan köra sitt ”chicken-race” och hoppas att socialdemokraterna viker undan. Det skulle leda till konflikter i hela europapolitiken, även under det svenska ordförandeskapet. Dessutom går det inte att utesluta att tillräckligt många (s)-ledamöter röstar nej och att Reinfeldt därmed får en allvarlig kris att hantera inför ordförandeskapet.

Regeringen kan också välja dialog och visa att man slåss för löntagarnas rättigheter. Det borde till exempel vara tydligt på trojkamötet med Frankrike och Tjeckien den 12 juli.

Socialdemokraterna skulle vinna på att utforma sin strategi tillsammans med syskonpartierna i EU. I går presenterade EU-kommissionen sina förslag för ett mer socialt Europa. De är alldeles för svaga.

Mona Sahlin och Urban Ahlin borde ägna mer av sin tid åt ett brett program för arbetsvillkoren i EU de närmaste fem åren. Lägg i en högre växel i stället för att rycka i handbromsen upp och ned.

ME

Följ ämnen i artikeln