OS-drömmen som sprack

folkfesten uteblir OS kostar de brittiska skattebetalarna 24 miljarder pund, men har inte gett landets ekonomi någon skjuts.

27 juli 2012 London-OS

Cirka 20 000 soldater står i beredskap.

I morgon invigs de olympiska spelen i Storbritannien. Folkfest, lovar reklamen, men det känns mest som om den brittiska huvudstaden rustar för krig.

Mycket har hänt sedan London i juni 2005 vann omröstningen om att få arrangera det OS som börjar i morgon.

På Trafalgar Square sprutade konfettin och det då styrande Labourpartiet såg OS 2012 som en politisk vinst. Kultur­ministern Tessa Jowell och stadens dåvarande borgmästare, Ken Livingstone, berättade hur OS skulle bli en ekonomisk motor som skulle lyfta Londons fattigaste stadsdelar upp ur misären.

Missiler på taken

Knappt ett dygn senare exploderade tre bomber i Londons tunnelbana och ytterligare en bomb på en buss. 56 personer miste livet i självmordattackerna och över 700 skadades.

Redan 2005 sa politikerna att ”de som förlorade sina liv i Londons kollektiv­trafik för alltid skulle vara en del av olympiaden och den olympiska drömmen”.

Det är sju år sedan, och det är i skuggan av terrorattentaten som de olympiska spelen planerats och nu drar i gång. På hustak i östra London har försvarsdepartementet monterat missiler som ska kunna skjuta ner fientliga plan och helikoptrar.

Medborgarna stängs ute

Det som var tänkt att bli en stor folkfest har i stället blivit en totalövervakad och militariserad zon där sponsorerna bestämmer och medborgarna stängs ute.

Ingen näringsidkare i London – utom OS-sponsorerna – får använda ord som ”guld” eller ”sommar” i sin reklam. Ingen utom McDonalds får sälja strips. Man förbjuds att cykla i delar av centrala London och i förorten Bow protesterar folk mot att deras promenadvägar stängs av.

Samtidigt rapporterar brittisk press att satsningarna på OS – som enligt Sky News har kostat skattebetalarna 24 miljarder pund – inte har gett landets ekonomi någon skjuts. Jämfört med i fjol har hotellbokningarna i staden minskat med trettio procent.

Industriproduktionen faller och byggsektorn minskar. För tredje kvartalet i rad krymper landets ekonomi. De fattiga delarna av London är fattigare än de var 2005 och har drabbats hårt av höger­regeringens nedskärningar.

”Uppvisning i klassprivilegier”

Aktivistgruppen Counter Olympics Network, CON, kallar Londonspelen för en ”uppvisning i klassprivilegier, företagsmakt och säkerhetsproblem”. På söndag demonstrerar man i staden för att visa sitt missnöje med hur spelen arrangeras.

CON har vind i seglen. En färsk opinionsundersökning i magasinet The Week visar att hälften av Londonborna är ointresserade av OS och 42 procent tycker inte att det är bra att evenemanget arrangeras i deras stad.

Följ ämnen i artikeln