Lyssna på valarna innan ni borrar, Norge

Djuphavsgruvdrift är en riktigt dum idé

Kommer valarna förlåta borrningen i havet?

Nyligen lyckades några forskare ha en konversation med en knölval. Med hjälp av AI härmade man valens ljud och spelade sen upp det under ytan. Valen, som forskarna kallar för Twain, svarade och hade en konversation med AI:n i hela tjugo minuter.

Exakt vad valen svarade verkar oklart. Men om några år kanske vi vet. Forskarna hoppas kunna använda kommunikationen om de någon dag skulle behöva prata med aliens.

Ett mysterium

Likt aliens existens är livet i havet fortfarande i mångt och mycket ett mysterium. Trots att livet en gång tog sin början i det djupa blå, vet forskare i dag mer om månens yta än vad de vet om djuphavet. Därför är det skräckinjagande, och rentav farligt, att allt fler röster höjs för djuphavsgruvdrift.

Alltså gruvor flera kilometer långt ner i havet. Oljenationen Norge kan bli ett av det första länderna i världen som börjar med en sådan borrning.

Ursäkten är, som alltid, att mineraler och metaller behövs för den gröna omställningens skull. Istället för att man gräver efter dessa på land, där förhållandena för arbetare oftast är miserabla, vill man förflytta grävandet till havet.

Natur gå till spillo

Först kanske det låter det som en god idé. Man slipper exploatering av urfolks marker och smutsigt barnarbete. Men innebär det att orörd natur och djurliv ska få gå till spillo?

Pest eller kolera.

Den gröna omställningen kan inte få frikort för sin verksamhet på bekostnad av miljön. Hela anledningen till att vi befinner oss i en parallell klimat- och artkris är för att vi låtit kortsiktiga vinstintressen ske på bekostnad av naturen.

Bra av ministern

Borrar vi i djuphavet kan vi inte ens överblicka vad för konsekvenser det får. Men det vi vet borde vara tillräckligt för att låta ekosystemet vara tills vidare. Exempelvis vet vi att inte just knölvalar, men kaskeloter lever på de djup där industrin i dag vill borra.

En av de få bra saker som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari gjort sen hon blev minister är att hon sagt nej till djuphavsgruvdrift fram tills forskningen kan kartlägga borrningens konsekvenser. Det är bra.

Ministern borde nu sätta press på Norge att göra detsamma.

För den dagen vi förstår exakt vad valarna sjunger om, kan det vara för sent för oss att be om ursäkt.