Regeringen räknar med mycket dyrare diesel

Romina Pourmokhtaris kurva är en bluff

Romina Pourmokhtari och Ulf Kristersson presenterar regeringens klimathandlingsplan.

Regeringen påstår att Sverige är på väg att nå klimatmålen. Om drygt 20 år ska utsläppen av koldioxid vara nere på noll. Det betyder att vi klarar både EU:s krav och riksdagens beslut.

Klimatminister Romina Pourmokhtari har till och med en kurva som visar hur det ska gå till. Hon visade upp den när hon just innan jul tillsammans med bland andra Ulf Kristersson presenterade regeringens klimathandlingsplan.

Bakom siffrorna

Dagens Nyheter har begärt ut underlaget till Pourmokhtaris graf. Det visar sig att det är Energimyndigheten som har räknat på regeringens uppdrag. I deras beräkningar stiger kraven på inblandning av biobränslen i bensin och diesel , reduktionsplikten, kraftigt redan om tre år.

Sedan fortsätter kraven att öka, snabbt.

Att ta bort reduktionsplikten är ett av de få löften som Tidöregeringen lyckats uppfylla. Ändå bygger alltså regeringens eget material på att den inte bara ska återinföras, utan dessutom höjas kraftigt.

Inte så bra

Det ser inte så bra ut. Det inser till och med klimatminister Pourmokhtari.

– Det är inte ett antagande om höjd reduktionsplikt, säger hon till Dagens Nyheter.

Istället pratar hon om andra styrmedel. Koldioxidskatt, utsläppshandel och subventioner till exempel.

För den vanlige konsumenten som kanske röstade på Tidöpartierna eftersom det blivit så dyrt att tanka finns det ett problem. Både koldioxidskatt och handel med utsläppsrätter höjer priset vid pumpen. Det är själva idén. Och subventioner kommer tillbaka på skattsedeln.

Vi vill tro att Romina Pourmokhtari begriper det. Att hon vet vad hon säger.

Någon är grundlurad

Om kraftigt höjda priser på bränsle är regeringens plan måste man nog säga att väljarna blivit grundlurade. Och om det inte är regeringens plan är alla som litat på att klimatmålen ligger fast blåsta.

Det går inte ihop. Det finns ingen politik för att nå det regeringen säger, och väldigt lite talar för att vi kommer att få se någon sådan politik så länge Ulf Kristersson är statsminister.

Det kan förstås finnas ytterligare en förklaring till klimatministerns bluffkurva och ordmattor. Hon har ändå inte tänkt vara kvar när det är dags att ta ansvar.

I Energimyndighetens beräkningar börjar reduktionsplikten som sagt höjas 2027. Vid det laget är chansen stor att Sverige en ny regering utan Romina Pourmokhtari. Hon kanske redan tänker sig en framtid som välbetald lobbyist.

Fyra år som statsråd skulle kunna ge en flygande start på karriären.