Jordbävningen har skakat även Sverige

Det räcker inte att regeringen bara skickar nödhjälp

En kvinna väntar på besked på om hennes närstående överlevt i ruinerna efter en kollapsad byggnad. Den stora jordbävningen ägde rum natten till i måndags.

Jordbävningen beskrivs som ett skakande som aldrig tog slut. Katastrofen i södra Turkiet och norra Syrien är oöverskådlig.

På radion berättar en man om en läkare som just fått reda på att hans två barn har omkommit i rasmassorna. Ändå är han på sjukhuset och jobbar vidare med andra som drabbats.

Historierna som rapporteras är förkrossande, bilderna på höghus som rasar ihop till grus är svåra att ta in.

I skrivande stund beräknas dödssiffrorna vara uppe i 5 000, men det vi ser är tyvärr nog bara början på tragedin. Efter ett dygn är chanserna att hitta överlevare väldigt små.

Den svenska regeringen är ordförande i EU och förväntas ta på sig ledartröjan i krislägen som det här.

Tusentals svenskar påverkas

Biståndsminister Johan Forssell (M) meddelade igår på en presskonferens att Sverige öronmärker sju miljoner kronor till humanitärt stöd till Turkiet och Syrien. Det är ungefär lika mycket som lilla Vatikanstaten direkt bistod katastrofområdet med. Eller som en villa på Kyrkbacken i Falun kostar, för att göra en jämförelse.

Regeringen lovar mer stöd så småningom. Forssell säger att det inte bara handlar om att vara först på plats, utan också om att vara uthållig i stödet.

Enligt svenska Utrikesdepartementet kan runt 200 svenskar befinna sig i de hårdast påverkade områdena. Men indirekt är tusentals svenskar drabbade. Över hundra tusen i landet har turkiskt påbrå och mer än dubbelt så många är födda i Syrien eller har båda föräldrarna därifrån.

– Jag kan tänka mig att det finns många i Sverige som är oroliga nu, säger journalisten Sakine Madon, som har släktingar i jordbävningsdrabbade städer, till Expressen.

Största skalvet på 120 år

Med en magnitud på 7,8 är den här jordbävningen den största i Turkiet på 120 år. Större än det katastrofala skalvet i Izmit 1999 som skördade tusentals liv. Efterskalven kan enligt seismologer pågå i månader framöver.

I eftermiddag åker katastrofläkaren Johan von Schreeb till Turkiet för att bistå med sin organisatoriska kompetens för medicinskt arbete i krisområden. Till Sveriges Radio säger han att det handlar om att snabbt ge vård, vatten och värme. På varje dödsfall beräknas det gå minst tre skadade.

Mer medkänsla

Från regeringens håll krävs inte bara nödhjälp till de direkt drabbade utan också en medkännande kommunikation med alla i Sverige som oroligt väntar på svar från släkt och vänner.

Jordbävningen har skakat även Sverige.

­­-

Efter att texten publicerats har regeringen meddelat att Sverige skänker ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien och Turkiet.