Nyfödda barn hamnar i kläm på Nya Karolinska

För tidigt födda barn är bland de första patienter att flytta in på Nya Karolinska i Solna. Men nu saknas personal. "Ett landmärke", sade tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt att Nya Karolinska skulle bli. I dag är det mest förknippat med skandaler.

I slutet av november kommer vården av nyfödda på Karolinska universitetssjukhuset i Solna att delas upp i två byggnader.

Neonatalavdelningen, det vill säga vården av mycket små för tidigt födda barn, ska flytta in i det nya sjukhuset – Nya Karolinska.

Den vanliga förlossningen blir kvar i det gamla sjuhuset till 2018.

Avståndet mellan avdelningarna blir drygt en kilometer.

Det är för långt för specialistläkarna, som tidigare har bevakat både neonatalen och förlossningen, att springa emellan. Särskilt när det kommer till för tidigt födda där överlevnaden kan hänga på sekunder.

– De allra minsta barnen hamnar i kläm, säger Lars Falk, läkarföreningens temaombud för barn- och kvinnosjukvården på Nya Karolinska, till Dagens Nyheter.

Skandalkantat sjukhus

För att hantera uppdelningen av förlossningsvården måste bemanningen fördubblas, men det har man inte hunnit med.

Framför allt kan problem uppstå på jourtid och helger, det vill säga då många förlossningar äger rum.

I stället har sjukhusledningen fått lappa och laga.

Personal för vuxennarkosen ska nu snabbutbildas i att kunna behandla spädbarnen.

Hanteringen av de allra minsta och sköraste barnen är bara det senaste exemplet i raden av tabbar och felberäkningar som på något vis alltid verkar uppstå på Nya Karolinska.

– Det här kommer att bli ett landmärke, sa det dåvarande ansvariga sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt till Dagens Nyheter 2014.

Tanken med bygget var att det skulle bli huvudstadsregionens nya prestigesjukhus. Toppmodernt och högspecialiserat, med nära koppling till utbildning och forskning.

Men det moderata skrytbygget har varit kantat av skandaler, med riggade upphandlingar och vansinnigt dyra privata finansieringsupplägg.

Den politiska hanteringen beskrivs ingående i den aktuella boken "Sjukt hus – Globala miljardsvindlerier från Lesotho till Nya Karolinska" (Ordfront).

Det är en berättelse om landstingspolitiker som fattar beslut i miljardklassen, tjänstemän som gör upp avtal utan full offentlig insyn och om en privatiseringsideologi som ställs framför patienternas behov.

Skapar en vårdkris

Men det kanske största problemet med NKS är att det inte är dimensionerat för ett Stockholm som växer. Sjuhuset kommer till och med att ha 170 sängar färre än det gamla Karolinska sjukhuset i Solna.

Experter talar redan om att det nya sjukhuset kommer att leda till en vårdkris i Stockholm med längre köer och färre vårdplatser.

Konsulter, jurister och bolag har kunnat teckna lukrativa kontrakt i den sjukhusaffär som beskrivs som en av världens dyraste.

Samtidigt saknas vårdplatser och expertvård för de tidigt födda barnen.

Det sjukaste på Nya Karolinska kommer knappast att vara patienterna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln