Starbrink rymde från vårdkaoset

På sin blogg berättar Anna Starbrink allt om sin roliga resa i USA.

Med mindre än två veckor kvar till invigningen av Nya Karolinska sjukhuset har den ansvariga politikern försvunnit.

Trots att sjukvården i Stockholm är extremt pressad har det liberala sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink stuckit till USA. Hon jobbar heller i den amerikanska valkampanjen, knackar dörr och lyssnar på Beyoncé. Det finns inget så sanslöst skojigt som en valfinal i USA.

Vinterkräksjukan

Här hemma är det bara snö och kallt. Kriserna avlöser varandra.

Många är sjuka, under hela hösten har det varit hårt tryck på akutsjukhusen som haft över hundra procents beläggning. Patienter har fått vända om och värre lär det bli för snart kommer vinterkräksjukan och det nya sjukhuset har färre vårdplatser.

En testkörning av Nya Karolinska slutade för övrigt i kaos. De bärbara larmtelefonerna fungerade inte, de robotar som skulle leverera utrustning åkte till fel våning och en del av personalen kom inte in i huset. Barnavdelningen byggs redan om då ledningen insett att sjuka barn inte kan lämnas ensamma.

Tema hjärt- och kärl

Om två veckor flyttas den första patienten ändå över till det nya sjukhusets "tema hjärt- och kärl".  Ja det heter så. Nya Karolinska kommer inte att ha vanliga kliniker. I stället ska vården organiseras i så kallade flöden enligt en amerikansk managementteori. Den sägs kosta många konsultmiljoner, men har aldrig prövats i större skala. Vi får se hur det går när njurpatienterna ska hitta rätt i "tema infektion och inflammation".

Det hela verkar lätt surrealistiskt, men välkomna ändå till Nya Karolinska - er experimentverkstad i vården.

55 000 får inte plats

Alla kommer dock inte att få plats. Eftersom det nya sjukhuset har färre sängar än det gamla måste 55 000 patienter skickas till andra mottagningar, skriver Läkartidningen. Landstingets revisorer har klagat på planerna. De menar att det saknas ett helhetsperspektiv och en strategi för hur man ska förklara för patienterna vart de då ska ta vägen.

I princip kommer de akuta patienterna att hänvisas till vårdcentraler, e-hälsotjänster, telefonrådgivning samt videobehandling. Riktigt gamla människor kan även få sin behandling i hemmet.

Anna Starbrink håller helt enkelt på att lägga ner sjukhusvården i Stockholm. Det är inte konstigt att hon rymt till USA, här hemma är det bara snö och kallt. Nu kommer alla benbrotten och ingen vet vart de ska ta vägen.

Följ ämnen i artikeln