Sätt stopp för giftkemikalerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det räcker inte att miljöminister Andreas Carlgren vill ha skärpta EU-regler mot farliga ämnen. Näringsminister Maud Olofsson är lika viktig i förhandlingarna.

Hur ska vi få veta mer om alla kemikalier i vardagsmiljön? Måste företagen byta ut särskilt farliga ämnen när det finns bättre alternativ?

Beslutet om EU:s nya kemikalielag Reach närmar sig, efter åratal av hårda förhandlingar. Medlemsländerna i ministerrådet har tidigare enat sig om en gemensam position. EU-parlamentets miljökommitté vill gå längre. Finland leder arbetet för att jämka ihop rådet och parlamentet.

De närmaste veckorna blir avgörande. Hänger den nya svenska regeringen med? Kemiföretagen har satsat miljoner euro på att försvaga lagstiftningen. Det blir för dyrt att testa och bedöma alla ämnen som kan vara farliga, menar de.

Facken upprörda

Dagens situation är orimlig, säger fackföreningar och miljörörelse. Varför ska företagen slippa ta ansvar för tiotusentals kemikalier i hemmen och arbetsmiljön?

Tre frågor står i centrum för slutförhandlingarna.

Enligt svensk lagstiftning ska farliga ämnen ersättas med säkrare alternativ när de finns. Kommer en liknande substitutionsprincip in i Reach?

Ska konsumenterna välja själva

Den andra frågan är kraven för ämnen där användningen i EU ligger mellan ett och tio ton om året. Parlamentet vill att företagen gör ordentliga riskbedömningar även av sådana ämnen, rådet har hittills sagt nej.

Informationen till konsumenterna är den tredje frågan. Räcker det att näringslivet får veta riskerna med kemiska ämnen eller ska de också skrivas ut på varorna så att konsumenterna kan välja?

Tre avgörande frågor. Miljöminister Andreas Carlgren (c) har välkomnat omröstningen i EU-parlamentet. Då är det väl bara att köra med full fart på alla nivåer?

Det är inte så säkert. Tidigare har näringsdepartementets tjänstemän bromsat det svenska agerandet. När deras förre chef Thomas Östros (s) fick bilden klar för sig valde han att driva miljöintressena.

Nu är Maud Olofsson lika viktig för resultatet som Andreas Carlgren, men hur många kontakter har näringsministern tagit med sina kollegor om Reach?

Alliansen borde också fundera över sitt agerande i EU-parlamentet. Tidigare har de moderata parlamentarikerna röstat emot substitutionsprincipen i Reach. Vilket budskap har Fredrik Reinfeldt till sina partikamrater inför den slutliga omröstningen?

Olofsson borde visa grön profil

Tuffa kemikaliekrav är inte negativt för ekonomin. De kan tvärtom bidra till en miljödriven tillväxt.

Det inser företag som Skanska och organisationer som Svenskt Vatten. Byggbranschen driver skärpningar av Reach i EU, liksom livsmedelsbolag och andra konsumentnära företag.

Näringsminister Maud Olofsson borde visa en grön centerprofil i slutförhandlingarna om Reach. Det är bra för miljön, och bra för jobben.

ME

Följ ämnen i artikeln