Telefonens fel att du sällan har sex

För fem år sedan passerade amerikanerna en magisk gräns när över häften skaffade sig en smartphone. I dag betraktas du närmast som lite konstig om du inte har någon.

Med smarta telefoner och läsplattor kom en ny livsstil. På ytan förändrades sådant som att läsa tidningen på bussen, titta på tablå-TV, dejta och handla över nätet.

Men för barn och unga är telefoner och läsplattor lika självklara som el och rinnande vatten.

iGen

Jean Marie Twenge, professor i psykologi på San Diego State University i USA, kallar den yngsta generationen för "iGen" - de har skaffat Instagram innan högstadiet och minns inte en tid utan internet.

Hon har avgränsat generation iGen till barn och unga födda mellan 1995 till 2012. De avviker på flera sätt från tidigare generationer.
Vissa statistiska skillnader är positiva, iGen dricker mindre alkohol och råkar mer sällan ut för bilolyckor. Orsaken är främst att de gärna stannar i sängen och surfar på nätet i stället för att umgås med andra ansikte mot ansikte eller festa.

För iGen är normen att "umgås" genom spel och sociala medier.

I höstas publicerade Twenge en uppmärksammad artikel med rubriken "Has the Smartphone Destroyed a Generation" The Atlantic.

Den blev årets femte mest lästa artikel på engelska om man mäter i lästid.

Hennes slutsats är: ja, smarta telefoner har förstört en generation.

Telefonens fel

Eller i varje fall förändrat den i grunden. Rensat för annat så verkar nämligen just telefonen vara själva källan till det mesta.

Enligt Twenges statistik från USA går dagens 18-åringar ut på egen hand mer sällan än 14-åringar gjorde 2009. De ta körkort allt senare, gör mindre läxor och dejtar inte lika mycket.

De har inte heller sex i samma utsträckning som förr. För de som går första året i high school och alltså är 15 år har andelen sexuellt aktiva fallit med 40 procent sedan 1991. Och sedan Apple lanserade iPhone 2007 minskar det i alla åldrar.

Dagens 18-åringar uppför sig ungefär som gårdagens 15-åringar - de smarta telefonerna har förlängt barndomen med flera år.

Baksidan är att iGen oftare blir psykiskt sjuka och att självmorden ökar i gruppen. Andelen som känner sig ensamma och utanför har ökat drastiskt.

De smarta telefonerna i sig verkar göra oss olyckliga.

Stjäl tid för sömn och relationer

Det kan bero på flera saker. Sociala medier bygger på en teknik som kallas "gamification", spelifiering, de ger en stadig ström av små positiva stimulanser, som gillningar och kommentarer vilket gör en beroende av att ständigt komma tillbaka. Men de tillfredställer egentligen inga behov.

Samtidigt stjäl de smarta telefonerna tid för sömn, för relationer, fritidsaktiviteter och för idrott.

Jean Marie Twenge är dystopisk, hon ser en framtid där unga vuxna är bättre på vilken emoji som passar än vilket ansiktsuttryck de ska ha i en viss social situation.

Kanske har hon rätt i sina varningar. Eller kanske är det bara så här samhället alltid mött varje ny teknik, genom oro och förfäran över "dagens unga".

Oavsett vilket skadar det nog inte att 2018 stänga av telefonen och gå ut i solen lite oftare.