Det orättvisa våldet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är i områden med låga inkomster som otryggheten är störst

brottsligheten – en klassfråga Polisens tekniker på plats på Hisingen, Göteborg. Här utspelades en de nio skottlossningar som skakat Göteborg den senaste veckan. De som drabbas värst av våldet är de som bor i områden med låga inkomster, skriver Aftonbladets Mats Engström.

23 augusti 2008. I går hände det igen. Skottlossning i ett bostadsområde, den här gången i Strömmensberg. Det var nionde gången på en vecka i Göteborg.

Liknande saker sker i Stockholm och Malmö. Nyligen visade polisen upp vapenfynd från vanliga källarförråd i nordvästra Stockholm. Där fanns pansarskott och automatvapen.

Flera av de inblandade i beskjutningarna och vapentillslagen är unga personer. De har tillgång till kraftfulla militära vapen. ”Skottlossningarna är ett sätt att visa upp sig på och visa makt”, säger ungdomspolisen Even Magnusson till Göteborgs-Posten.

Se över straffen

Att få tag på illegala vapen verkar inte särskilt svårt. De kommer både från svenska militära förråd och från utlandet, som det forna Jugoslavien. Det finns goda skäl att se över straffen för vapenbrott. Likaså måste tullen och polisen få större möjligheter att stoppa smugglingen.

Sådana åtgärder räcker en bit, men löser inte problemen. De kriminella gängen har alltför lätt att rekrytera nya medlemmar.

Det gäller att vara hård både mot brotten och mot orsaken till brotten, för att travestera Tony Blair.

Dålig uppväxt ingen ursäkt

Samhället måste fördöma den som skjuter på en annan person. Dessutom mitt bland lekplatser och lägenheter. Ingen kan ursäkta sig med en dålig uppväxt när man är beredd att döda.

Däremot finns det skäl att lyssna på dem som försöker stoppa ungdomar från att begå brott.

”I dag sätts resurserna in för sent”, anser Dan Gaversjö, som leder Göteborgs arbete mot rekryteringen till kriminella gäng. ”Vi behöver fler speciallärare i skolorna och snabbt stöd till resurssvaga familjer”, säger han till Göteborgs-Posten.

”Maskorna i det sociala skyddsnätet har blivit allt grövre sedan 90-talet”, säger ungdomspolisen Even Magnusson.

Insatser mot gängledarna är viktiga. När det blir svårare för kriminella att åka omkring i dyra BMW och sprida sedlar omkring sig försvinner en del av lockelsen för de ungdomar som inte ser någon annan väg till framgång i samhället.

Men politikerna måste också ta fram de pengar som behövs för att rusta upp skolor och bostadsområden.

Ge alla barn en chans

Det senaste årtiondet har förmögenhetsskillnaderna ökat kraftigt. Hyresgästerna i storstädernas miljonprogram har inte fått någon del i den enorma värdeökningen i mer attraktiva områden. Samtidigt har brottsligheten en tydlig klassdimension. Det är i områden med låga inkomster som otryggheten är störst.

Alla barn måste få en bra chans, oavsett var de bor. Den som har problem måste få hjälp tidigt. Sådana investeringar är viktigare än de skattesänkningar för medelklassen som tycks vara de flesta partiers prioritet.

ME

Följ ämnen i artikeln