Foto av statschefer hjälper inte de fattiga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kanske är det bara ett tillfälle för statschefer att bli fotograferade. Eller för att vara mer exakt, ett tillfälle för statschefer från USA, Kanada, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien, Japan och Ryssland, att bli fotograferade.

Uppställda bredvid varandra med allvar i blicken och nya löften i en deklaration som de kommer att glömma lika fort som de börjar tänka på att bli omvalda. Vilket de tänker på hela tiden.

G8-gruppens existens är i dag mer ifrågasatt än någonsin. Brasiliens president Lula har sagt att forumet inte har något existensberättigande och Kanada som står värd för nästa möte är under hård press att förvandla den träffen till ett G20-möte. Alltså öppna upp för fler länder.

Till det pågående G8-mötet i italienska L’Aquila har emellertid en ny deltagare fått åka. Vår egen Fredrik Reinfeldt kommer i år att synas på det officiella klassfotot. Som vi

alla vet (eftersom Moderaternas kommunikationsapparat påminner oss om det en gång i kvarten) är Reinfeldt just nu ordförande i det Europeiska rådet.

Antagligen är detta det roligaste som någonsin har hänt Reinfeldt eftersom han nu kan hålla ännu tråkigare tal än han brukar. Det där att vara statsman innebär nämligen (åter enligt Moderaternas kommunikationsapparat) att inte säga något politiskt.

Reinfeldt har även lagt sig till med en ny pompös ton (alla ni som röstade på Moderaterna 2006 för att ni ville bli av med Göran Persson, jag är uppriktigt ledsen å era vägnar....) och i denna ton har han deklarerat att mot den som yppar kritik mot honom i hans nya upphöjda Europeiska väsen ”kan domen bli mycket hård”. Så utan att på något sätt kritisera Reinfeldt, vill jag bara säga att G8:s stora problem är att hålla vad det lovar.

Den pågående träffen som är förberedd med Silvio Berlusconis sedvanliga kompetens och effektivitet (amerikanerna fick slutligen hjälpa Italien att sätta ihop en agenda) handlar främst om att G8 ska lyckas hålla löftena från Gleneagles 2005. Då lyckades Tony Blair trycka igenom en överenskommelse om att öppna upp västerländska marknader för export från fattiga länder samt en fördubbling av biståndet. Detta har inte skett.

G8 kommer vid pågående möte med all säkerhet att åter ställa sig bakom målet om att låta alla barn få gå i grundskola 2015, men om ingen vill betala de 1,2 miljarder dollar som projektet fortfarande saknar för de närmsta 18 månaderna, då kommer det inte att betyda mycket.

Samma sak gäller målet om att minska mödradödligheten. Över en halv miljon kvinnor dör varje år i samband med graviditet och förlossning. Att rädda tre fjärdedelar av dessa är det av FN:s milleniemål som världen hittills är längst i från att uppfylla.

Men om G8 inte kommer överens om nya riktade åtgärder och skakar fram finansiering, då kommer inga vackra ord i världen att hjälpa. I sådant fall är det verkligen läge att ifrågasätta G8:s existens.

Oavsett att Fredrik Reinfeldt denna gång får vara med på fotografiet.

Följ ämnen i artikeln