Kollapsar kommunen drabbar det din mamma

Med Kristersson kan välfärden stå inför ett stålbad

Det var lätt att missa i ordmattorna om nya paradigm, men förra veckans partiledardebatt rörde faktiskt vid en av de närmaste årens tuffaste politiska utmaningar. Den handlar om kommunernas ekonomi. Om välfärden.

Fattas det pengar i din kommun kan du glömma att din gamla mamma ska få en värdig service av hemtjänsten. Och du kan glömma alla idéer om en likvärdig och bra undervisning åt dina barn. Det är så saker hänger ihop.

Räknar på budgeten

Just nu sitter nyvalda kommunalpolitiker och försöker få ihop nästa års budget. Det är en skräckhistoria, om uttrycket tillåts en dag som denna.

Prognoserna har länge pekat på ett ökande gap mellan kommunernas framtida intäkter och utgifter. Det beror inte minst på att vi blir äldre.

Fantastiskt i sig, men det betyder att allt fler kommer att behöva stöd, och att allt färre betalar skatt.

De senaste åren har statens pandemistöd till kommunerna gjort problemen mindre synliga. Nu upphör det stödet. Och ingenting i Tidöavtalet eller det Ulf Kristersson säger tyder på att kommunernas ekonomi är en prioriterad fråga för regeringen.

Tvärt om. I debatten förra veckan pratade statsministern som vanligt om att sänka skatter.

Inflation på 10 procent

Alla som försöker få sin privata ekonomi att gå ihop vet nu vad tio procents inflation betyder. Det innebär att vi knappt vågar öppna elräkningen när den kommer, att priset för att tanka bilen blir en chock och att många tvingas välja billigare mat för att inte gå hungriga.

Då har vi ändå inte pratat om hyran, eller räntorna på bostadslånen.

Allt det där drabbar kommunerna också. Matpriserna slår igenom i skolbespisningarnas kök. Drivmedelskostnaderna drabbar hemtjänsten. Elpriser och räntor träffar rakt in i hela den kommunala verksamheten. Och allt är bara exempel.

Kraven ökar

Samtidigt ökar kraven på kommunal service när tiderna är hårda.

I partiledardebatten kallade Magdalena Andersson kommunernas situation för en "kostnadskris". Ganska snart kommer många att använda starkare ord, som kollaps eller stålbad.

Vi såg det komma. Finansieringen av välfärden - vård, skola och omsorg - borde ha varit ett av valrörelsens huvudteman. Det var den inte och det är som det är.

Men redan i budgeten om någon vecka måste regeringen berätta hur de tänker undvika ett välfärdshaveri i kommunerna. Kristersson kommer inte undan.


Om statens stöd dras ner och kommunernas skatteintäkter krymper kan välfärden snart bli en krisbransch. Kris därför att besparingar slår direkt mot barnens undervisning, omsorgen om de äldre och vården för de sjuka.

Står välfärden på regeringens dagordning? Och vad ska Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson gör för att inte vård, skola och omsorg ska drabbas när priser och räntor stiger?

I chatten diskuterar Ingvar Persson välfärdens finansiering med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    31 okt 2022

    Det är dags att stänga chatten. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Som vanligt har jag bara kunnat publicera en liten del av allt ni skrivit, men alla som deltagit förtjänar ett stort tack.

  • Ingvar Persson
    31 okt 2022

    Hej Pensionär.

    Du får sista ordet i dagens chatt. Och jag kan väl bara konstatera att även om väljarna anser att välfärden är viktigast så röstade vi som vi gjorde.

  • 31 okt 2022

    Ja det var väldigt synd att högersidan lyckades överrösta t ex socialdemokraternas tama försök att prata om allas vår välfärd inför valet. Allt kom att handla om kärnkraft, kriminalitet och lögner om bidragsberoende trots att Sveriges befolkning anser att välfärden är det viktigaste.

    Pensionär
  • Ingvar Persson
    31 okt 2022

    Hej Anna.

    Jag håller som sagt med om att mycket i partiernas valkampanjer hade kunnat se annorlunda ut. Och dessvärre kan man ju inte säga att Vänsterpartiet lyckades samla någon större opinion för ett annat perspektiv. Men debatten fortsätter.

  • 31 okt 2022

    Valrörelsen saknade också diskussionen om värderingar på ett djupare plan och här låg målet vidöppet för socialdemokraterna om de hade velat. Vilket samhälle vill vi ha? Vad är viktigt på riktigt? Jag anser att sverigedemokraterna har fått så stor makt helt utan egen förskyllan. Övriga partier har drivit väljarna rakt i famnen på sd. Och Ängsligheten över att stöta sig med välbeställd medelklass är större än att stå upp för arbetarrörelsen kärnväljare. Den enda jag har något förtroende för är Dadgostar, hon gör ett jättefint jobb! Men hon står så ensam på sin flank.

    Anna undersköterska

Följ ämnen i artikeln