Mejla

Anders Lindberg

Sjöstedt riskerar att spela SD i händerna

Nu synar högern Vänsterpartiets kort, det kan sluta illa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Jonas Sjöstedt menar väl med sitt krav på Stefan Löfven om att Las-utredningen inte ska genomföras. Utredningens förslag skulle urholka anställningstryggheten för miljoner svenskar.

Men Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot regeringen har hela tiden riskerat att bli ett självspelande piano. Det har gett Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna möjlighet att välja tid och plats för att testa om Sjöstedt menar allvar.
I förlängningen kan konsekvensen då bli både att Las-utredningen genomförs och att Ulf Kristersson blir statsminister, med stöd av SD.

I går synade högeroppositionen Jonas Sjöstedts kort.

Och risken är uppenbar att de visar sig vara ett korthus.

Övergångsregering

Är Vänsterpartiet berett att fälla en Socialdemokratisk regering mitt under den värsta nationella krisen sedan andra världskriget?

Sannolikt. Men låt oss titta lite på konsekvenserna. Om Löfven faller får Sverige en övergångsregering som efter förra valet. Den har begränsade befogenheter vilket i sig kan bli problematiskt mitt i en pandemi.

Just nu är Las-utredningen ute på remiss så några politiska förslag att lägga fram för riksdagen finns alltså inte ännu. Dessutom finns fortfarande möjligheten att fack och arbetsgivare kan lösa frågan i förhandlingar, något alla partier sagt sig föredra.

Jonas Sjöstedts misstroendeförklaring är alldeles för tidigt väckt, även om man ser det ur V:s eget perspektiv. Det finns fortfarande gott om tid att förhandla om arbetsrätten så att den grundläggande balansen mellan partierna inte rubbas. Om den politiska viljan finns.

Kedjereaktion

Men alla är just nu inmålade i varsitt hörn. Om Stefan Löfven går Centern till viljes hotar Vänsterpartiet med misstroendeförklaring, om han backar från Annie Lööf har han inget regeringsunderlag.

Jonas Sjöstedt riskerar att utlösa en kedjereaktion som slutar i först en paralyserad regering och sedan ett extra val som ingen egentligen ville ha. Som opinionsmätningarna ser ut är det då mycket sannolikt att nästa statsminister heter Ulf Kristersson och hans justitieminister Jimmie Åkesson.

Hur arbetsrätten kan komma att se ut i det läget vill jag helst inte tänka på. Inte vad en sådan regerings politik betyder i övrigt heller.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!