Mejla

Anders Lindberg

Chilla, ingen har bytt åsikt om migrationen

Åkessons "DET HÄR BETYDER KRIG" blir valets signaturmelodi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Jimmie Åkesson (SD) twittrar "DET HÄR BETYDER KRIG". Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard skriver "På tio månader har Socialdemokraterna gått från att vilja "kraftigt" minska antalet asylsökande till att vilja öka invandringen."

Vad har då föranlett den känslomässiga spasm i TV, radio och tidningar vi sett från högerpopulistiska debattörer?

Jo, en remiss.
Den migrationspolitiska utredningen, med några tillägg från Miljöpartiet som saknar majoritet i riksdagen, har skickats ut till en bred krets remissinstanser som nu ska få ha synpunkter på dem.

Inget parti har ändrat åsikt i sakfrågan, inga kompromisser är färdiga, ingen majoritet finns. Nu väntar alla på vad remissinstanserna säger och kommer sedan att försöka snickra ihop en majoritet.

"DET HÄR BETYDER KRIG" är trams.

Det här betyder än så länge inget alls.

Och det gäller åt båda håll. Inga konflikter är heller lösta, det kan fortfarande bli lika mycket regeringskris som innan. Eventuella bråk är uppskjutna en smula, det är allt.

Skog av spelad dumhet

Hanteringen är fullt normal eftersom parlamentariska utredningar i stort sett alltid brukar gå på remiss. Ändå denna skog av spelad dumhet från några av landets högsta politiker.

Det är för sorgligt.

Men låt oss sortera lite i sakfrågan, för den är viktig på riktigt. Den migrationspolitiska kommittén landade i oenighet men ur dess skiftande majoritet utkristalliserade sig 26 förslag som innebär en mer restriktiv politik än tidigare. Dessa har sannolikt någon form av majoritet i riksdagen.
Men vilken politik ska regeringen lägga fram?

Miljöpartiet är djupt missnöjda med migrationskommittens förslag och vill ha en annan inriktning på den framtida propositionen, alltså regeringens förslag till riksdagen. Så någon form av kompromiss kommer att vara nödvändig.

När remissvaren kommit in är sannolikt den mest framkomliga vägen att samla Januaripartierna och Vänsterpartiet till en gemensam linje och lägga fram den för riksdagen. Det skulle vinna i voteringarna och även ställa Sverigedemokraterna helt utan inflytande.

Som sig bör eftersom SD bara samlar en minoritet av väljarna bakom sig.

Krigsförklaring som signaturmelodi

Oavsett hur man vänder sig kommer migrationen bli en valfråga. Det finns inget sätt partierna kan önska bort detta hur gärna de än vill. Jimmie Åkessons hysteriska krigsförklaringar kommer bli signaturmelodi för 2022 års valrörelse.
Övriga partier har verkligen försökt allt. De har försökt tiga ihjäl SD, debattera ihjäl SD och förhandla ihjäl SD. Alla strategier har utgått ifrån att SD har fått spela huvudrollen.

Jag har en ny idé. Ta strid för era egna åsikter i stället. Stå rakryggade för era värderingar om vad som är en bra politik. Gå till val på denna och låt väljarna bestämma.

Vem vet, det kanske finns en orsak till att över 80 procent inte röstar på SD.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Jag börjar bli rädd för Facebooks algoritmer

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!