Civilkurage växer inifrån

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

4 AUGUSTI 2008. Prinsessan sitter inlåst i tornet. Genom skogen sporrar prinsen sin springare. Han ska rädda prinsessan, han ska döda draken som håller prinsessan fången.

Det blir en kamp på liv och död.

I kristdemokraternas värld är det alltid prinsen som vinner. Självklart gifter han sig med prinsessan och de lever lyckliga i alla sina dagar. Drömmen om kärnfamiljen fulbordas.

I själva verket är det ofta draken som vinner.

Våldet går ner i åldarna

Nyligen presenterade Södersjukhuset i Stockholm en undersökning om att gatuvåldet går ner i åldrarna. Många offer sparkas i huvudet, ofta av flera personer. Sådan ser verkligheten ut utanför Bankeryd.

Stämningen i en tunnelbanevagn efter midnatt kan vara direkt hotfull. Berusningsgraden är hög och nerverna ligger på ytan.

Det finns ingen som frivilligt genar genom en park efter mörkrets inbrott. Det är djupt mänskligt att undvika faran. Ändå vill kristdemokraterna Göran Hägglund, Inger Davidsson och Peter Althin att vi ska ta striden. De beskriver oss svenskar som fega och bekväma och menar att vi inte vågar rädda en annan människa.

Visa civilkurage

Det är inte sant, vi är många som larmar polis och ambulans. Som gör allt för att rädda ett barn som faller i vattnet.

Som vågar säga ifrån och agera. Men kristdemokraterna vill mer. De vill stifta en lag som tvingar oss att visa civilkurage.

Kristdemokraterna vill att vi ska gå emellan och ”förebygga eller hindra grov misshandel eller hjälpa någon i livsfara”, för att citera Göran Hägglund. Men, tillägger han, vi ska gripa in efter förmåga. Ingen ska behöva riskera sitt eget liv för att rädda ett annat.

Hur tänker han sig då det rättsliga efterspelet? Hur ska polisen bedöma vår grad av feghet eller mod?

Tänk om flera människor sluter sig samman för att förhindra ett brott. Var ska polisen då dra gränsen mellan modiga män och medborgargarden? I ett demokratiskt samhälle är det förbehållet polisen att ta till våld mot brottslingar. Tänker kristdemokraterna luckra upp den principen, eller är det bara moralen som ska stärkas med en ny lag?

Öka viljan att vittna

Inger Davidsson säger i P 1 Morgon att hon tror att en lag om civilkurage kommer att öka viljan att vittna. Frågan är vilket vittne som vågar ställa upp med risk för att själv åka dit för feghet? Om det bara blir bara de modiga som träder fram, vilket rättssamhälle får vi då?

Vi når inte det perfekta samhället om vi bara litar på myndigheter, säger Göran Hägglund i sitt sommarpratarprogram och underkänner i ett svep både polis och rättssamhälle.

Men det finns inga perfekta människor. Det går inte att lagstifta fram prinsar och prinsessor. Däremot kan vi skapa ett tryggt och solidariskt samhälle så att fler vågar säga ifrån. Civilkurage växer inifrån. Det borde Göran Hägglund veta.

EF

Följ ämnen i artikeln