Vi är inget utan dig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-16

Fia Backström: ”Herd instinct 360°”

Herd instinct 360° är ett verk som döljer sig längst in i Fia Backströms utställning Mmmore… på Marabouparken annex. En dokumenterad föreläsning eller performance om mänsklig kollektiv strävan, en lite lätt dold fokuspunkt, som skulle kunna bestämma hur man ser resten av utställningen. Flockbeteende alltså, kollektivets onda sida, mobbarens, masspsykosens, det totalitära. Knutby och Stalin. Den skrämmande sidan, som sedd på nära håll blir så sorglig. För vi är ju samtidigt inget utan gruppen, utan dig och er. Hur trist det än är.

Denna skugga av gruppens svarta sida faller alltså ganska tungt över Fia Backströms delvis retrospektiva utställning, inskjuter tvivel. Blonde revolution är ett svar på utställningar på temat ”arabvärlden” eller ”Afrika”. Här är det ”blondiner” som ska uttrycka en grupptillhörighet, men vilken? Representationen – väldigt blonderade massmedialt välkända kvinnor och kvinnotyper – är här sitt eget mål. Den klyschigaste av kvinnobilder kan inte väga upp andra klyschor (arabisk konst, afrikansk) men ställer sig bredvid med sina helt andra konnotationer.

Det är som om hela Backströms utställning högst medvetet smular sönder sig själv. Eco Art, som visas som ett par miljöer, designade utifrån välkända former och varumärken (Apple, Atomkraft Nej Tack, återvinningssymbolen) är förföriskt perfektionistiska men deras djupaste syfte tycks vara att visa sin egen bedräglighet. Konstverket flyter ut, dekonstrueras framför våra ögon och blir en del av vår verklighet. Blir å ena sidan en ironisk Ikeainteriör – å den andra en lek med varumärken och en egen symbolvärld. En symbolvärld full av politiska associationer, som existerar som inuti en velodrom: en cirkel av betydelser som krokar i varandra men aldrig kommer ut.

Liksom i trots mot gruppens metafysik lever flera verk på utställningen nästan i ett klaustrofobiskt slutet rum av tolkningar. Som underlag för performanceakter, handlingar eller som dokumentationer blir verken också tillfälligt förstummade, avvaktande. Vi väntar också. Och tänker att vi vill just det.

Konst

Ulrika Stahre

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.