Kokboken är en egotripp

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-12-14

Men stjärnkocken Mathias Dahlgren vill inte att läsaren följer hans recept

Hans förra, "Kokbok", utsågs till det årets bästa. Nya "Bon Lloc" är snäppet vassare.

Men försök inte dra några förebilder eller favoriter ur Mathias Dahlgren.

- Nä, jag tittar aldrig i kokböcker. Det är inte så intressant.

morotslåda Mathias Dahlgren jobbar med finkrogsmat dagarna i ända men har inte blivit blasé. "Man får sådana kickar av god mat. Det har inget med dyra råvaror att göra. En bra fläskkotlett är fantastisk."

Vi andra är desto flitigare. De som räknade förra året fick ihop till 350 utgivna kokböcker. Det lär bli lika många i år och vi talar heller inte om tresiffriga lyrikupplagor - här köps matlitteratur så det visslar om det.

Men unge Dahlgren - Kock-VM-vinnaren, hjärnan bakom stjärnbe-strödda Bon Lloc - finner genren trist.

Sett allt? Vet allt? Käkat allt?

- Jag tycker det ger mer att äta mat än att läsa om den. Visst, i många böcker finns vackra bilder men jag kan fortfarande komma ihåg inom mig hur det smakade och kändes när jag åt något riktigt gott, säger han.

Men varför skriva bok?

- Ärligt talat så är det lite av en egotripp " ja, det låter ju " men en positiv egotripp. Ungefär som när man tar bilder på sig själv och familjen och sätter in i ett album.

Förklarar tanken bakom maten

Bon Lloc innehåller en massa recept och läckra matbilder som vilken kokbok som helst men det finns också långa partier där Mathias Dahlgren försöker förklara tankarna bakom restaurangen och maten som serveras.

- Det är ganska naturligt att sätta saker och ting på papper, som en dokumentation över hur vi tänkte. Jag vet till kanske 90 procent varför jag arbetar på ett visst sätt men 10 procent är intuition. Det är intressant att försöka reda ut den delen också. Vem vet, man kanske kommer på att man gjort fel, säger han.

Vem skriver du för?

- Vi har inte bestämt någon grupp på förhand utan det är väl en matintresserad person, någon med öppet sinne, någon som inte nödvändigtvis måste hålla med om allt jag säger.

Någon som lagar dina recept?

- Nej, det är roligare om folk läser och sedan skapar något eget utifrån det.

Det kanske vore bättre om folk gick på krogen och åt i stället för att köpa kokböcker?

- Man kan väl göra både och. Fast själv är jag inte så mycket för att följa instruktioner. Jag hatar manualer. Jag knappar mig fram på nya videon i stället.

Brukar du titta i boken?

- Det var hur spännande som helst när den kom från tryckeriet. Då bläddrade man men inte nu. Vi kanske tar fram den om några år och säger: "Hade vi inte kommit längre då!" Precis som när man fnissar åt kläder och frisyrer i fotoalbumet.

Poetiska inslag

Kokböcker kan vara väldigt personliga - på ett strikt kulinariskt plan. Mathias Dahlgren kliver dessutom ut ur köket för en kort stund i "Bon Lloc". Så här:

När jag tvivlar tror hon.

När jag är trött får hon mig att orka.

När jag är pessimistisk är hon optimist.

När jag känner oro så är hon lugn.

När jag inte riktigt vet, så vet hon.

När jag är arg är hon kontrollerad.

När jag är less är hon entusiastisk.

När jag är rastlös är hon tålmodig.

När jag är stressad är hon i balans.

När jag glömt minns hon tydligt.

När Anna är låg är jag förkrossad.

När Anna är glad leker livet.

Anna är förstås hans fru som också jobbar på restaurangen.

Svaret blir inte riktigt lika poetiskt när man frågar hur det är att arbeta tillsammans.

- Jorå, det funkar. Hon är kontoret " äsch, det låter så " hon sköter administrationen.

Han svara ofta så där. Först pang på men så backar han ett halvt steg och liksom putsar av tallriks-kanten innan det slutgiltiga svaret bärs fram.

Blir det fler böcker?

- Det blir det nog - när det finns något att berätta.

Vill du varva ner i stället?

- Nej! Det är inte skönt att varva ner. Det här är så fruktansvärt kul. Det är ingen räkmacka att driva restaurang men det är ett härligt liv. Tänk att man får vara frisk och stark och kan jobba med det man vill och vara tillsammans med dem man tycker om.

Fakta: Mathias Dahlgren

3 svar från Mathias Dahlgren

Jon Hansson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln