Poetisk rapport från en nedslimmad hemtjänst

Elliot Barons debut liknar en Johan Jönson för nybörjare

Elliot Baron (född 1992) debuterar med diktsamlingen ”Vi kommer med hjärta hem till dig”.
Elliot Baron (född 1992) debuterar med diktsamlingen ”Vi kommer med hjärta hem till dig”.

Elliot Barons debut får mig att minnas Anna-Clara Tidholms fenomenala Knacka på från 1992, en bilderbok där varje högersida fick agera dörr till nästa uppslag eller rum: ”Någon inne? Lilla gubben. Vattnar blomma, matar katt.” 

Också i Vi kommer med hjärta hem till dig, som hämtar sitt motiv från författarens arbete inom hemtjänsten, får läsaren bläddra sig från rum till rum. I dessa möter vi såväl gubbar som gummor, brukare, tarvande sådant som dusch, handling, blöjbyte eller blott lite sällskap.


Så här kan en interiör se ut: 

”Ibland bad du oss att köpa ett lottospel. Du vann aldrig några pengar. Men när du skrapade lotterna såg du ändå exalterad ut, dina ögon spärrades upp och du började att andas snabbare. Sedan hördes en liten suck innan allting blev som vanligt igen.”

Svårare än så behöver det inte vara, åtminstone inte om man har ett sådant öga för detaljer och personliga särdrag som Baron. Vart och ett av åldringsporträtten berör, i det stora eller lilla, och trots att antalet hembesök i boken överstiger 80 blir läsningen aldrig enahanda.


Det är inte illa pinkat av en debutant, och med undantag för ett eller annat olycksfall i arbetet förmår Baron också behålla en fin stilistisk svalka hela vägen, vilket imponerar. 

Linnea Swedenmark åstadkom något liknande häromåret i diktdebuten En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss (Lil’Lit), men det var en bok som drog mer åt Jenny Wrangborgs håll, och varvade patos med klassanalys och ett friskt vågat men inte alltid så klockrent bildspråk.

Elliot Baron är snarare en Johan Jönson för nybörjare, presenterande allsköns armod i lagoma prosadiktklossar. Eländet får liksom reda sig självt därinne i texterna, och ger sammantaget en plågsamt tydlig bild av ett överväldigande behov ställt mot en sönderslimmad omsorg, här i regi av ett företag vars frejdiga valspråk är identiskt med bokens titel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.