"Hela tiden föds nya historier"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-13

Olov Svedelid är aktuell med ny Hassel-bok om människosmuggling

Han blir skjuten, knivhuggen, dränkt och drogad. I 72 sekunder har han till och med varit kliniskt död.

Men Olov Svedelids odödliga hjälte Roland Hassel har överlevt i 31 år.

Nu är han tillbaka igen.

- Jag hade nästan tänkt att det här skulle bli den sista, men det blir nog en bok till.

Näst Sista boken om Hassel? Olov Svedelid skriver om människosmuggling i sin nya och 25:e bok om Roland Hassel. "Det är ett ämne som är intressant. Sverige har blivit ett kyligt land när det gäller invandrare och flyktingar", säger han.

Om några veckor kommer den 25:e boken om Roland Hassel.

Det är 31 år sedan den första boken, "Anmäld försvunnen", kom, 1972. Och för de flesta ser Hassel ut som skådespelaren Lars-Erik Berenett - det var han som spelade Hassel i biofilmen och de tio filmerna på tv.

I dag är samme Hassel en ärrad och minst sagt seglivad polishjälte som numera, med ålderns rätt kanske, sitter bakom ett skrivbord på underrättelseroteln vid Länskrim i Stockholm och lever ett stilla liv med Virena och dottern Elin.

Eller borde sitta - för skrivbordsstolen står oftast tom. Och så mycket stilla familjeliv blir det inte heller.

Hassel är fortfarande ute på fältet och jobbar.

Det är där det händer - och i centrum där det händer är som alltid Roland Hassel.

"Ofarligt och riskfritt"

I "Främlingarna" avslöjar Hassel och hans kollegor en grym människosmugglarliga med internationella förgreningar.

- En polisman jag känner, Åke Sundgren på underrättelseroteln, sa för några år sedan, att om jag skulle bli brottsling skulle jag välja att smuggla människor. Det är helt ofarligt, helt riskfritt och man blir väldigt rik på det, säger Olov Svedelid.

- Man kan tänka sig att de stora tillväxtbranscherna i världen i dag är knark, vapen - och människosmuggling. Det är ett ämne jag tycker är intressant. Sverige har blivit ett kyligt land när det gäller invandrare och flyktingar.

Vi sitter på översta våningen i Olov Svedelids och hustrun Ellis etagelägenhet i Gamla stan i Stockholm. Det är här, vid datorn, med den vidsträckta och vidunderliga utsikten över takåsarna och Stockholms inlopp, som de många böckerna blir till.

Olov Svedelid är, fyllda 70 år, en av våra mest produktiva författare. 164 böcker har det blivit - hittills. Den nya Hasselboken blir nummer 165, den sjätte boken i serien om Catharina, som blev klar före midsommar, blir nummer 166.

Fem, sex böcker om året brukar det bli.

- Jag tycker så mycket om det. Det är så roligt. Jag har inte haft en tråkig minut i hela mitt vuxna liv. Hela tiden föds nya historier och det spelar ingen roll vad jag skriver om, allt är lika roligt, säger Olov Svedelid.

Läste på vägskyltar

Författare bestämde han sig för att bli redan fem år gammal. Efter att ha lärt sig läsa på gatskyltarna - "på den tiden fanns inga pekböcker" - läste han på egen hand sin första bok, HC Andersens "Sagor".

Men det skulle dröja innan den första boken kom ut. Inte förrän 1964, när han var 32 år gammal. Då hade han - i dag till sin stora lycka och lättnad - fått sisådär hundra manus refuserade.

- Det var en trend efter kriget, att man skulle skriva symboliskt. Jag skrev symboliska böcker och noveller - och allting kom tillbaka från förlagen, gudskelov!

Det var hustrun Ellis idé att han skulle skriva berättande istället - och på den vägen är det.

- Det är ju berättare jag är, säger Olov Svedelid.

Själv brukar han beskrivas som en fridens man, med glimten i ögat och barnets nyfikenhet i behåll.

Så många likheter mellan honom själv och Hassel finns inte, utom när det gäller två saker:

- Kärleken till Stockholm - och när han talar om sin vanmakt inför den utbredande brottsligheten, då talar han om min vanmakt, säger Olov Svedelid.

Hur länge Hassel kommer att överleva - eller om han verkligen kommer att ta jobbet som säkerhetschef på Karolinska, det vill han inte avslöja.

- Jag säger ingenting, säger Olov Svedelid hemlighetsfullt.

Fakta: Olov Svedelid

3 svar från Olov Svedelid

Lyssna

när Olov Svedelid läser ur sin deckare ”Främlingarna”

Kerstin Nilsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln