Katherine Webbs nya roman saknar poesi

Publicerad 2014-07-07

Textens livsblod ofattbart trist

Katherine Webb.

Börja med att mortla samman ett antal stereotypa karaktärer: den unga journalisttjejen, pigan med det mörka förflutna, den okände soldaten, den besatta predikanten, och så vidare…

Tag därefter en deciliter Downtown Abbey, en deciliter kärleksmelodram och en deciliter deckare. Kasta ned några nypor sentimentala sexscener och ett kryddmått finmald idéhistoria om teosofi och spiritistiska seanser. Rör om.

Tillsätt några suffragetter, en tuppfäktning och lite annan historisk tidsfärg. Kör alltihop genom en mixer. Blir blandningen för rinnig, häll i några tidstypiska brev, citerade i sin helhet.

Baka ut degen i lagom långa kapitel. Grädda i medelhög värme tills de uppnått perfekt tuggmotstånd: inte för mjuka, inte för hårda. De ska gärna vara lite krispiga på utsidan och släta på insidan.

Förhoppningsvis kan du sedan plocka en bestseller ur ugnen. Särskilt om den ”snillrikt” eller möjligen ”skickligt” väver samman nutid och historia och kan lanseras så här: ”Två kvinnor. En längtan efter ett annat liv. Och en hetta som leder till svek och död.”

Den engelska författaren Katherine Webb debuterade 2010 med romanen Carolines arv, som blev en försäljningssuccé. Med sin nya roman, Av en annan värld, vill hon upprepa framgången genom att röra samman likartade komponenter: historia blandad med nutid, hemligheter i kvarglömda brev, försvinnanden.

Av en annan värld är en roman som skiner av beräkning och helt saknar poesi. Stilen är urvattnad och orytmisk och släcker inte läsarens hunger efter skönhet och njutning. Gestaltningen lyser med sin frånvaro: författaren nöjer sig med att redogöra för vad karaktärerna tänker och känner.

Och dialogerna, själva romantextens livsblod, är ofattbart trista: ”Det är jag som haft turen på min sida, säger han.”

Om du läser den här boken, kommer du visserligen att känna lättnad när du får slå igen pärmarna. Men samtidigt kommer du aldrig att kunna göra det ogjort. Så tänk dig noga för.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.