”Mina läsare har livlig fantasi”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-27

Åke Edwardson om blodet i romanerna

Deckarförfattaren Åke Edwardson har miljoner läsare världen över.

Nu kan hans roman ”Vänaste land” bli din.

Allt du behöver göra är att gå med i Plus – för bara 19 kronor i månaden!

Deckarförfattaren Åke Edwardson, 54, måste absolut kallas folkkär. Hans 16 romaner – de flesta om kriminalkommissarien Erik Winter – har översatts till över tjugo språk och lästs av miljoner.

Vänaste Land är den åttonde romanen om Erik Winter och kommer i dagarna ut som pocket. Upptakten är ett trippelmord i en jourbutik i en av Göteborgs norra förorter.

– Det är en miljö där alla är främlingar. Erik Winter möter tystnad överallt. Jag ville gestalta just den världen där det är svårt att nå fram till varandra och man måste läsa mellan raderna för att förstå vad det är folk säger. Det är jävligt spännande och jag tycker att det blev ganska bra, säger Åke Edwardson.

Många läsare tycker att dina böcker är blodiga.

– Det är de inte! Jag berättar fram till dess det händer och tar vid precis när det hänt. Det finns inget våld för våldets skull i mina böcker. Det skulle bara bli cyniskt. Men mina läsare har väldigt livlig fantasi!

Vad vet du mer om dina läsare?

– De är rätt många! Jag tror att det är folk som vill ha något som är litet svårforcerat. Böckerna är ju lätta att läsa, det är ett enkelt språk, men de är inte lättuggade. En intelligent person – där har du en Åke Edwardsonläsare!

Åke Edwardson är inte – som alla andra svenska bokmänniskor – i Göteborg den här helgen.

– Nej, i år åker jag i motsatt riktning, säger han i bilen på väg från hemmet i Göteborg till huset utanför småländska Sävsjö.

Vad tycker du om svenska kvinnliga deckarförfattare?

– Måste jag ha en åsikt om det där? Det är skitkul att det är så många kvinnor som skriver, men det är inte intressant. Det som är bra kommer att överleva. Jag tycker att det är tråkigt om kvalitet blir en fråga om kön, säger Åke Edwardson.

På frågan om det finns några andra svenska deckarförfattare han uppskattar slingrar han sig förtvivlat.

– Jag läser väldigt litet. Jag gör min grej och låter andra göra sin.

Vad läser du då?

– Jag läser en latinamerikan som heter Roberto Bolaño. Sedan läser jag Offside och The New Yorker och så läser jag en bok om varför italiensk mat är bäst i världen!

Aftonbladet Plus -
Erbjudande
MÅNPOCKET & BONNIER POCKET - SVERIGES STÖRSTA
POCKETUTGIVARE

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln