Terry Jones och barbarerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-14

"Terry Jones barbarer" sänds i SVT 2.

Med lite god vilja kan man spåra Monty Pythons humor ända till antiken. Kroppshumor, skämt om etnicitet eller lyten finns samlade i en skrift med titeln Philogelos (Skrattälskare) från 400-talet före Kristus. Det finns faktiskt en engelsk stå-upp komiker ( Jim Bowen) som har gjort en hel show utifrån den samlingen.

Om också barbarer, vandaler och hunner hade humor är oklart, men deras framfart genom det krackelerande romerska imperiet under seklerna efter Kristus är ingen rolig historia. Trots att omslaget till Barbarerna ser till att ingen missar att den före detta Monty Python-medlemmen Terry Jones är en av författarna, handlar det knappast om en komedi. Boken föregicks av en BBC-produktion (SVT 2 sänder "Terry Jones barbarer", första avsnitt ikväll tisdag kl 18) och rimligen var det chosefria tilltalet mer underhållande i tv än det är i skrift.

Jones och tv-producenten Alan Ereira vill vända på steken, framhålla romarnas barbariska bruk och barbarernas civiliserade uppträdande. Detta är nu inget nytt. Att alla de folkslag som slogs om herraväldet medan Rom förföll ägde både förfining, tekniskt kunnande och kultur, har historiker uppmärksammat sedan flera decennier tillbaka. Jones och Ereira stöder sig också på en hel del forskning, men dramaturgin tycks kräva att det är antingen eller som gäller: civiliserade eller barbariska. Sällan både och.

Tekniska uppfinningar eller skicklig krigsstrategi hos vandaler, dakier eller germaner uppmärksammas gärna, men samtidigt underlåter man att diskutera den romerska filosofin, kulturen eller moralen. Det var ju också oftast tack vare den latinska kulturen som icke-romare med tiden bildade sig.

De raskt berättade skildringarna är i stort korrekta, men man glömmer bort att romarriket trots sin blodiga krigsmaskin i grunden var ett civilt samhälle. Och när kulmen nås under 400-talet med Attila, så nämns ingenting om hans blodtörstiga vanor, en man som begravdes i en guldkista innesluten i silver medan hans undersåtar dansade runt graven med blodinsmorda ansikten. Död av blodstörtning under en bröllopsfest.

Attila, den mest omskrivne av barbarer, satte möjligen den sista spiken i romarrikets kista. Men de övriga spikarna hade romarna själva slagit in.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.