Han tog knark till nya höjder

Alexander ”Sasha” Shulgin blev 88 år

Kemisten Alexander ­Shulgin blev 88 år.

Alexander ”Sasha” Shulgin, en av de största kemister som aldrig fick Nobelpriset, dog häromdagen, 88 år gammal. I sitt laboratorium hade denne ryskättade amerikan de senaste femtio åren syntetiserat tusentals psykoaktiva substanser. Han testade dem alltid på sig själv först, därefter i vissa fall på en liten krets av vänner.

I de båda tjocka böckerna Phikal och Thikal offentliggjorde han alla recepten för att de inte skulle kunna patenteras och hållas borta från allmänheten av läkemedelsindustrin. Numera tillverkas de ett efter ett i smutsiga laboratorier i Shanghai och sprids därefter över världen som ”lagligt knark” på internet i några månader innan de förbjuds.

Riskbenägna ungdomar och psykonauter avnjuter och snear på dessa oreglerade och oprövade molekyler som bär namn som 2C-T-7 och 4-MeO-DMT och som kan producera den yttersta skönhet men också det yttersta lidande.

Samtidigt är många av Shulgins upptäckter användbara inom medicinen. Den substans som han är mest känd för att ha ”återupptäckt” på 60-talet, MDMA eller ecstasy, har på sistone blivit betydelsefull för forskningen på behandling av depressioner och posttraumatisk stress.

Alexander Shulgin var en pionjär inom den psykoaktiva revolution vi lever i. Genom att han betonade sina molekylers möjligheter till njutning, erotik och frihet stod han för ett alternativt synsätt till läkemedelsindustrins och statens. Jag hoppas att det arvet inte helt kommer att gå förlorat med honom.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.