Sverige får inte svika sina egna medborgare

Gui Minhai fyller 60 år i dag och borde få fira i frihet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2024-05-05

Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015. I dag fyller han 60 år.

Grattis på födelsedagen, Gui Minhai!

Någonstans i Kina sitter den svenske fängslade poeten, författaren och förläggaren Gui Minhai och ritar en dörr på väggen med sitt finger. På andra sidan dörren står vakten som hindrar honom från att öppna den och gå ut till friheten.

Eller är det en tårta med sextio ljus han ritar? Kanske skriver han namnen på sina vänner och kollegor? Alla dem han i dag skulle ha firat sin sextionde födelsedag med om han varit hemma hos sin dotter som väntar på honom här i Sverige.


Är det någon som ens hör hans andetag eller ser hans rörelser? Och varför är det ingen som besvarar hans förtvivlade böner? Hit till cellen kommer inga advokater eller svenska diplomater. Det finns ingen rättvisa för den som vågat stå upp för yttrandefriheten mot diktaturen Kina.

Men är det verkligen möjligt att vi i Sverige låter en av våra medborgare försvinna utan att vi vidtar alla tänkbara diplomatiska åtgärder? Varför straffas göteborgaren Gui Minhai så brutalt av enpartistaten och stormakten Kina? Makthavarna i Peking vill nämligen vara i fred när de levererar lögner till 1.4 miljarder invånare. Kinas kommunistparti (CCP) fängslar alla som pekar på behovet av demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Kina innehar även i år världsrekordet i antalet fängslade journalister. Advokater, journalister och människorättsaktivister frihetsberövas ständigt.


Kina var och är livrädd för Gui Minhai som blev pionjär med att publicera kritisk litteratur i Hongkong och lyckades sälja titlarna i Fastlands-Kina. Det var därför kinesiska agenter kidnappade Gui Minhai på semesterorten Pattaya i Thailand och förde honom landvägen ända till Kina – i strid mot internationella konventioner.

För det första är Gui Minhai endast svensk medborgare, inte kinesisk som Kina lögnaktigt påstår. För det andra lade sig Kina i Thailands inre angelägenheter och i strid mot all internationell rätt och kidnappade en svensk medborgare i tredje land.

Mot bakgrund av allt detta kan inte Sverige bara protestera mot kidnappningen av Gui Minhai med några korta uttalanden när lusten faller på.


Nej, Sverige får inte svika sina medborgare som kidnappas i utlandet. Nu när det har passerat 3 000 dagar sedan han kidnappades bör Sverige sätta ned foten. Kina förstår inte några av den ordinarie diplomatins språk. Kina talar maktspråk och då måste vi också tala maktspråk.

Vid varje kidnappning och frihetsberövande finns minst en gärningsman. I detta fall har flera kinesiska justitieministrar olagligt hållit en svensk i fängelse i snart nio år. Därför är det hög tid att nuvarande justitieministern He Rong och alla justitieministrar som innehaft posten sedan Gui Minhai kidnappades i oktober 2015, omedelbart blir föremål för svenska och EU-resesanktioner. Kinesiska makthavare som kidnappat en svensk medborgare ska veta att vi inte accepterar att en svensk medborgare fängslas för sina åsikter, tankar eller böcker.

Vi kan inte accepterar att Kina gömmer Gui Minhai. 

Vi måste ständigt påminna om vår landsman Gui Minhai.


Kurdo Baksi
författare
Grethe Rottböll
ordförande Sveriges författarförbund

Café Bambino: Högerextrema influencers begår terrorbrott som PR-strategi

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.