Föda utan barnmorska måste kallas vansinne

”Yoga girl” övertygar inte i podden om hennes ”vilda graviditet”

Svenska Dagbladet har producerat podserien ”Blenda: Yoga girls vilda graviditet”.

Att föda barn hemma utan barnmorska och utan att ha genomgått några kontroller under graviditeten – ett sätt för kvinnor att ta makten över sin upplevelse eller bara totalt vansinne?

Efter att ha lyssnat på Svenska Dagbladets podcast ”Blenda: Yoga girls vilda graviditet” blir jag allt mer övertygad om att rätt svar är det sistnämnda.

Rachel ”Yoga girl” Bråthén skapade stor debatt förra året när hon för tidningen Mama berättade att hon bestämt sig för en graviditet och förlossning helt utan kontakt med vården. Inga ultraljud, inga blodtryckskontroller och inga barnmorskor på plats under födseln. Även för sina 1,9 miljoner följare på Instagram delade hon med sig av planerna.

I ”Yoga girls vilda graviditet” besöker reportern Julia Wiræus Rachel hemma på gården i Uppland för att ta reda på vad som ligger till grund för det kontroversiella beslutet. I Sverige har vi låg spädbarns- och mödradödlighet tack vare modern medicin. Varför vill man föda barn helt utan kontakt med vården?

När jag lyssnat klart på dokumentärserien undrar jag fortfarande.

Det är en skam att förlossningsvården inte prioriteras högre än vad den gör i dag

Rachel Bråthén är lugn och övertygad när hon argumenterar för sitt beslut, men faktum kvarstår: Det grundar sig fortfarande framför allt på känslor. Allt hänger på att Rachel – och andra kvinnor som gör samma val – själva ska känna av när barnet inte mår bra under graviditeten eller förlossningen. Något som är enormt svårt, för att inte säga omöjligt, utan medicinsk utbildning. Som en läkare säger i podden: När den födande förstår att något gått snett är barnet ofta redan ute – och lever inte längre.

Jag förstår att mängder av kvinnor som föder barn på sjukhus upplever förlossningen som ett trauma och söker ett annat sätt att föda barn på. Det är en skam att förlossningsvården inte prioriteras högre än vad den gör i dag. Frågan kvarstår dock: Är du beredd att riskera ditt och ditt barns liv för att få uppfylla din rosaskimrande hippiedröm om att föda hemma?

Svaret borde vara nej.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.