Han lurade sin tjej – och sen hela Pentagon

Podden ”Walter’s war” handlar om lögnaren som byggde luftslott på AI

Man kan krydda sitt cv eller så kan man gå ännu längre och ”göra en Walter”. Uttrycket kommer från ”The secret life of Walter Mitty”, en James Thurber-novell från 1939 som blivit två Hollywoodfilmer, med först Danny Kaye och sen Ben Stiller i titelrollen.

Fiktionens Walter Mitty är en uttråkad kontorsarbetare som dagdrömmer om hjältedåd. Verklighetens Waltrar kan se ut på många olika sätt – och ha mörkare motiv för sina fantasier.

I den undersökande podden ”Walter’s war” intervjuar Basia Cummings en kvinna som 2012 dejtade Oliver, en man som bland annat utgav sig för att vara adlig, släkt med skådespelaren Ralph Fiennes samt diplomat inom den brittiska militären i Afghanistan. Somliga av hans historier visade sig vara kraftigt överdrivna, annat totalt påhittat.

 

Här kunde poddserien ha slutat, innan den ens börjat. Att någon avslöjas ha ljugit för en flickvän är kittlande, men knappast av större allmänintresse. Förrän han plötsligt dyker upp i en granskning av startup-bolaget Rebellion defense, som han är en av grundarna av.

Nu dyker Cummings in i en svårforcerad värld – där västerländska försvarsmakter i allt högre grad behöver hjälp av techbolag för att krigsrusta inom AI. Den fulla vidden av hur artificiell intelligens kommer kunna förändra framtidens krigföring är fortfarande ogreppbar.

”Walter’s war” målar upp det som ett modernt kärnvapenrace, där nutidens Oppenheimers är techsnubbar som får miljarder kastade över sig. En av dessa, som lyckats ta sig in i Pentagons korridorer och plånböcker, är Oliver med Rebellion defense.

 

När drömmen om deras utlovade AI-lösningar krackelerar återstår många frågor, inte minst varför ingen synat Olivers luftslott tidigare. I vilka händer lägger vi pengar och vår gemensamma säkerhet?

Vem Oliver egentligen är – och varför han ljuger – förblir ett mysterium. Ingen Cummings pratar med hyser agg mot honom, utan beskriver Oliver som ett ”Star wars”-fan med genuint engagemang. Kanske drömde han, liksom Walter Mitty, bara om att bli en hjälte.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.