Det var vd:n som gick emot tidningens vilja

Arbetarens chefredaktör och ordförande bemöter Kajsa Ekis Ekman

Annie Hellquist är tillförordnad chefredaktör för Arbetaren

Eftersom det pågår en rättstvist om uppsägningen av Kajsa Ekis Ekman, som bör få ha sin gång, avstår tidningen från att mer utförligt bemöta Ekis Ekmans alla påståenden i texten om hennes korta tid på tidningen.

Några förtydliganden vill vi dock göra:

De anställda på tidningen Arbetaren har varken anställt Kajsa Ekis Ekman eller sagt upp hennes kontrakt. De har inte det mandatet. Ändå handlar Kajsa Ekis Ekmans text mestadels om personalen, som nu får utstå väldigt mycket påhopp.

Rekryteringen gjordes av tidningens dåvarande vd, mot bolagsstyrelsens uttryckliga vilja och det var sedan tidningens ägare, SAC, som beslutade att häva kontraktet samt att skilja vd:n från sitt uppdrag. Det var mycket olyckligt att Kajsa Ekis Ekman försattes i en sådan situation.

 

Kajsa Ekis Ekmans anställning på Arbetaren började den 25 augusti, ägarens beslut om att häva kontraktet togs den 27 augusti och den formella uppsägningen meddelades den 5 september. De journalister som var i tjänst arbetade under denna korta tid hemifrån för att kunna fokusera på att fortsätta få ut tidningen i den pressade situation som uppstått, bland annat genom att dåvarande VD givit medarbetare LAS-varningar. Dessa varningar har därefter återtagits och då händelsen åter fått uppmärksamhet vill vi betona att tidningens ledning inte riktar någon som helst kritik mot anställda på redaktionen i denna sak.

Kajsa Ekis Ekman skriver vidare att tidningen Arbetaren mest består av omskrivna notiser från nyhetsbyråer.

Tidningen har en mycket liten andel material som kommer från nyhetsbyråer, över 80 procent av materialet är vårt eget. Vi överstiger varje år med råge spaltmeterkraven i presstödsreglerna. Majoriteten av materialet är egna nyheter som tas fram av hårt arbetande journalister som gör allt ifrån fördjupande poddar och intervjuer, till videoreportage och egna avslöjanden kring arbetsmarknadens skuggsida. De har under året avslöjat slavliknande villkor i Stockholms restaurangbransch, hur en högerextremist fick en säkerhetstjänst på Svea hovrätt, hur nedläggningen av BB Sollefteå inte alls sparade de miljoner som utlovats och mycket mer.

 

Under året har de dessutom fått ihop en 100-årsbok. De har gjort ett helt fantastiskt arbete under de månader de saknat ledning.

 

Annie Hellquist, tf chefredaktör för Arbetaren
Jenny Stendahl, ordförande i Arbetaren Tidnings AB

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln