Barnbokspris byter namn efter rasismdebatt

Skildringar av svarta och ursprungsamerikaner anses för stereotypa

Laura Ingalls Wilder skrev bokserien ”Lilla huset på prärien”

Laura Ingalls Wilder (1867–1957) får inte längre ge sitt namn till ett amerikanskt pris för författare och illustratörer av barnlitteratur. Amerikanska biblioteksföreningen, som delar ut priset, säger att det i Wilders böcker förekommer ”stereotypa uppfattningar” som i allför hög utsträckning går emot föreningens kärnvärden, som att vara inkluderande och respektfulla.

Med ”Lilla huset på prärien”-serien ingår Wilder i en amerikansk kanon av barnlitteratur och hennes skildringar av svarta och ursprungsamerikaner har länge varit omdebatterade. Redan på 50-talet bad hon om ursäkt för formuleringen ”där bor inga människor, bara indianer” och bytte ut ”människor” mot ”nybyggare”, men hennes skildring av nybyggarnas övertagande av ursprungsamerikaners mark som något närmast naturgivet har fortsatt väcka debatt.

De åtta böckerna får dessutom extra laddning då nybyggarfamiljen de skildrar av libertarianer och andra på högerkanten brukar hållas fram som ett slags ideal för den vita amerikanen: oberoende, självförsörjande, kristna och med fri rätt att använda bössan. Wilders dotter, Rose Wilder Lane (1886–1968), som hjälpte sin mor att redigera böckerna och få dem utgivna, blev med tiden en libertariansk propagandist som avskydde Franklin D Roosevelt (men uppskattade Benito Mussolini desto mer).

Priset som bytt namn heter nu det mer generiska Children’s literature legacy award. Den senaste pristagaren är Jacqueline Woodson, aktuell i Sverige med Brun flicka drömmer.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln