Barbariskt, Expressen

Petter Larsson om en ledarsida på glid

2013 fick papperslösa rätt till akut sjukvård och sjukvård som inte kan vänta. Det var ett senkommet, men välkommet beslut, som visade att staten efter åratal av kritik från FN förstått skillnaden mellan att ge någon bostads­bidrag, en medborgerlig rätt, och att ge någon sjukvård, som är en mänsklig rättighet.

Detta måste omedelbart rivas upp, hävdar nu Jimmie Åkesson (SvD 22 feb.) Det är för dyrt och ger fel signaler. Är de här illegalt ska de ut, inte få sjukvård.

Det är inget att förvånas över. Så har SD alltid tyckt.

Men samma dag skriver ­Expressens ledarsida i princip samma artikel: Rätten till bidrag, försörjningsstöd, sjukvård och skolgång måste inskränkas fastslår det liberala flaggskeppet.

Om gravida kvinnor får förlossningsvård, brutna ben gipsas och trasiga tänder lagas, så kan det nämligen uppmuntra de papperslösa att stanna i Sverige.

Jag tänker inte argumentera själv för varför en återgång till den tid då papperslösa tvingades söka sig till underjordiska kliniker, drivna av idealistisk sjukvårdspersonal som inte gjorde skillnad på jude eller grek, vore ett ovärdigt barbari.

Det räcker att ge ordet till Expressens ledarsida själv, i en text från 2009: ”Akutvården är ett väldigt olämpligt forum för att skicka ut de rätta migrationspolitiska signalerna. Där är logiken mycket enkel: det handlar om att rädda liv, oavsett vilket (…) Det är en fråga om grundläggande medmänsklighet. Sverige är dessutom enligt FN-konventioner skyldigt att ge människor rätt till ’bästa möjliga hälsa’, vilka de än är”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln