Håll biblioteken öppna

Nioosha Shams svarar Paulina Neuding

Häromveckan skrev jag om biblioteken som en sista trygg plats i samhället, och om den nya lagen som gör det möjligt att porta besökare därifrån. Och om att bibliotekarierna, genom den nya lagen och oavsett sina egna viljor, förvandlas till poliser (Aftonbladet 9 juli). Nu har SvD:s Paulina Neuding svarat på min text (SvD 28 juli).

Hon skriver att förutom biblioteken så är ”…andra viktiga demokratiska institutioner för övrigt kommunhuset, där politiker och förvaltning själva har sina arbetsplatser. Och tidningsredaktionen. När höjer Aftonbladet rösten för att langarna måste få komma dit och vila?”

Ja, en lite konstig slutkläm. Kommunhus, tidningsredaktioner eller diverse andra arbetsplatser bör självklart inte vara öppna för någon som inte jobbar där. Till exempel vore det jättekonstigt om Neuding själv kom och satte sig i skrivbordsstolen bredvid min. Jag tror inte heller allmänheten skulle ha ett intresse av att komma och vila eller hänga på våra kontor. Bibliotek däremot, är till för just dem: allmänheten.

Och fler sådana platser måste skapas, eftersom det knappt finns några kvar.

Det är beklagligt att biblioteken har blivit till den enda öppna plats, som tar ansvar för samhällets utsatta människor, de som inte har råd att vistas någon annanstans. Inte har råd att punga ut 47 kronor för en latte för att få sitta i värmen en kall vinterdag. Eller för all del, alla pensionärer som går dit för att få hjälp med tekniken (vilka enligt Neudings retorik inte heller hör hemma där egentligen?).

Just nu är biblioteken en av de sista gratis platserna att vistas på. Och snart kanske inte ens längre de. De läggs ner ett efter ett, och det är där fokus bör ligga. Resurser och tid ska inte läggas på att porta besökare från ett av samhällets sista demokratiska rum, utan på att skapa fler sådana.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln