Bibliotekarien har förvandlats till polis

Ny lagstiftning gör att biblioteken kan porta besökare

Sura kulor med colasmak på tungan och ljummen bris i håret. Höstterminens första dagar. Jag och mina kompisar gick in på biblioteket, fick en nickning och ett hej från Kjell som hade jobbat där sen urminnes tider. Medan jag gick mot kapitelböckerna slängde sig mina killkompisar mot manga-hyllan, rev ut sina favoriter, bråkade om vem som skulle få den senaste One Piece. Sen satte vi oss på golvet och läste i timmar.

Biblioteket var på många sätt mitt andra vardagsrum när jag var barn och tonåring, också vuxen. På Huddinge bibliotek hittade jag den första lesbiska boken jag läst. På Lava gjorde jag pins och läste skräckböcker, pratade om rymden med nyfunna vänner. I salarna på stadsbiblioteket skrev jag min första tenta. Utanför Internationella biblioteket demonstrerade vi mot nedläggningen.

Det var inte alltid lugnt och tyst på bibblan. Ibland hördes högljudda skratt, skämtbråk eller snarkningar. Ibland luktade det alkohol eller till och med piss. Det var väl det som skapade den välkomnande känslan. Vem du än är och vad som än pågår hemma hos dig eller utanför dessa väggar så är du välkommen här.


Om du becknar i centrum, lever på pantburkar eller blir slagen av din farsa. På Biblioteket kan du alltid vila. Låna en dator, läsa en bok. Trängas i en soffa med dina vänner utan att behöva köpa kaffe för pengar du inte har. Har du tur kanske du hittar magi i en hylla. En oändlig historia, en liten prins eller JW på Stureplan.

Men nu har regeringen skrivit en ny lag, som gör det möjligt för biblioteken att porta dig i upp till ett års tid om du stökar och stör. Nu gäller lagstiftningen om tillträdesförbud inte längre bara butiker och badhus. Alla är inte välkomna, inte ens på biblioteken. Är du för högljudd kan du förlora tillgången till detta andra vardagsrum i centrum, tillgången till dator, böcker och skrivare.


2019 spreds en video på en ordningsvakt som knuffar, släpar med sig och trycker ner en 12-årig pojke mot golvet. Detta efter att pojken och hans kompisar varit inne på Kista bibliotek och varit för högljudda. Stökat och stört. Hade 12-åringen och hans kompisar, utöver att utsättas för våld av ordningsmän, också blivit portade om händelsen hade ägt rum i idag? Mist sin tillgång till biblioteket?

Och vad händer med bibliotekarieyrket, när det plötsligt ingår i arbetsuppgifterna att porta besökare? Nina Pascoal, författare och skribent, oroar sig för det här i Sydsvenskan. Hon undrar om det är ”bibliotekarierna som — utöver sina vanliga arbetsuppgifter — ska hålla kvar den stökiga person som ska anmälas, kasta ut de portade”. Plötsligt ska det ingå i ens arbetsuppgifter att misstänkliggöra besökarna. Att se varje person som potentiellt stökig och störig, ovälkommen.


Samtidigt som läs- och skrivkunnigheten sjunker, resurserna inte räcker och bibliotek tvingas lägga ner, inför regeringen en lag som villkorar besöken på — som Pascoal skriver — ett av de sista, demokratiska rummen. Ännu en plats där det nu kan sättas upp ett osynligt galler för att stänga folk ute.

Om du becknar i centrum, lever på pantburkar eller blir slagen av din farsa, kan du fortfarande gå till biblioteket för att försvinna in i en bok eller bara vara. Men du kommer kanske under ditt besök vara konstant medveten om att någon har koll på dig, och kan porta dig om du inte beter dig som den vill. Bibliotekarien, oavsett om den vill eller inte, har nu förvandlats till en polis.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln