”Nu har jag börjat med 5:2-dieten”

”Bombmattan” med piller räddar hans liv

Leif GW Persson är påtagligt nöjd med Camilla Kvartoft i ”Veckans brott”. ”Jag hade 20 att välja mellan och jag valde henne. Men hon fick inte tjänstledigt från Sveriges Radio. Då sa jag att vi skiter i allt. Men Eva Hamilton gick in och löste problemet.”

Leif GW Persson återupplivar den vedervärdige Evert Bäckström i sin nya deckare ”Den sanna historien om Pinocchios näsa”.

- Han är en ond Karlsson på taket med orubbat  självförtroende. Men han går hem i folkdjupet där det är som djupast.

Bäckström är slug och korkad, rasist, sexist och homofob.

- Jag har stött på poliser som är som han och det är en skakande upplevelse. Han är kalkerad på två existerande förlagor.

När Bäckström inte är på jobbet äter han. Oavbrutet verkar det. Husmanskost, ingen fisk, bara sill.

- Hans vanor har förfinats genom det välstånd han skaffat sig. En korrupt polis i Sverige kan tjäna mycket pengar. Det handlar huvudsakligen om beslag hos knarkhandlare eller bankrånare. De kan ha en miljon cash hemma i byrålådan som poliserna kan ta med sig. Konstigt att det aldrig är några sådana fall som upptäckts.

Evert Bäckström för långa inre monologer boken igenom och framhåller med emfas den lycka som hans så kallade "supersalami” bibringar de kvinnor som råkar komma i vägen för den.

Vanligt bland män

Enligt Leif GW Persson är det en vanlig benämning bland män på det manliga könsorganet. Andra former av charkuterier förekommer också.

- Jag har läst en dom där domaren frågar målsägande om hon inte blev rädd när en naken man med erektion kom in i rummet. Hon förnekade detta med motiveringen att ”den såg ut som en arg prinskorv”.

Nu ska sägas att ”Den sanna historien om Pinocchios näsa” inte bara handlar om Evert Bäckströms fysiska företräden, det är en pikareskroman med ett myller av människor och aparta händelser som till slut knyts ihop i en ”Whodunit”-deckare av klassisk snitt på 630 sidor.

- Tycker man att den är för lång är det inte värre än att man hoppar några sidor. Nästa bok blir enklare. Det är en sorgesam historia som utspelas inom en vecka.

Han har redan skrivit synopsis.

- Jag är glad i att arbeta. Numera jobbar jag 100 procent. Förut var det 200.

Efter sin tvångspensionering från Rikspolisstyrelsen vid 67 års ålder har han börjat en ny karriär i SVT med ”Veckans brott”. Han är nu inne på nionde säsongen och tittarna älskar honom.

- Jag borde kanske få en tidning uppkallad efter mig som Morberg eller Ernst?

Det är dock ingenting han reflekterar över.

- Men hade jag kunnat så hade jag hållit mig till jobbet som professor och expert på brottsfrågor.

Har börjat med 5:2

Leif GW Persson har inte hymlat om sitt hälsotillstånd. Han har ont i sin höft, går med käpp och skulle behöva opereras. Men när ska han ha tid med det?

Dessutom är det där med vikten.

- Jag har börjat med 5:2-dieten. Än har jag inte gått ner så mycket men jag får två vita dagar i veckan och det är utmärkt.

Sen lång tid tillbaka är han helnykter från januari till midsommar.

- Det har räddat mig. Annars hade det gått för mig som för Jan Stenbeck.

Ändå måste han äta en ”bombmatta” av piller varje dag.

- Gör jag inte det så dör jag inom en vecka. För tio år sedan fick jag en hjärtsmäll och då var det nära ögat. När jag vaknade upp sa läkaren till mig att om jag inte tog alla de mediciner hon föreskrivit skulle jag ligga på intensiven igen om några dagar. Det var ett klokt tips och det har hållit mig vid liv.

Fråga från

Marjaneh Bakhtiari som intervjuades förra lördagen:

Marjaneh Bakhtiari.

Läser du böcker av andra författare för att hitta en ton och stämning till dina egna böcker?

Svar: Nej, inte av det skälet. Jag läser många böcker med hopp om att bli en bättre människa.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln