Tänk om 2024 blir året då alla bara skärper sig

Jag önskar mig mindre religion, mindre intresse för kungafamiljer och mer tystnad

”Så hanterade ’The Crown’ kontroversen kring prins Harrys nazistutklädnad på maskerad”.

Det där är en rubrik i Time Magazine.

Jag har inte läst artikeln. Jag kommer inte att läsa artikeln. Jag hoppas att ingen har läst artikeln.

Men den där rubriken gör något med mig. Att det finns en sådan text skadar mig.

Det får mig att önska en annan värld.

En där Netflix inte gör dyra dramaserier om hur det brittiska kungahusets barn söp under 2005, när vi dessutom redan tröskat detta supande och nazifnissande i tidningarna hundrafemtio varv.

Jag önskar mig en värld där detta inte längre är en stor kulturhändelse för väldigt många.

Det slår mig eftersom det är dagen före julafton och fortfarande inte för sent att fantisera om magiska klappar. Griniga paket, icke desto mindre viktiga. Små drömmar om bot och bättring.


För tänk om 2024 blir året då vi slutar intressera oss för idiotiska kunga- och drottningfamiljers sociala liv. Att granska dem journalistiskt är väl fine. Men att följa sex säsonger om hur de har det privat. Näe, vet du vad. Så kan vi inte ha det. Vi kan inte låtsas att detta är viktiga personer vars liv spelar roll för oss.

Jag har fler drömmar om framtiden. Till exempel att vi slutar låtsas som om Sveriges Radios stora dystra nedskärningar bara är dåliga. Vissa framsteg är omöjliga att blunda för, som att ”Godmorgon världens” satirdel ”Public service” äntligen försvinner när resurserna krymper. Mums! Min juleönskning är att P1 avstår från att ersätta den bortsparade satiren med annan satir. Och att de avstår från att bränna pengar på till exempel ”Vinter i P1”, ”Spanarna” och direktsända gudstjänster.

Apropå gudstjänster vore det också för väl om vår vurm för religionen, som Donia Saleh skrev om i somras, omedelbart upphörde. Tack på förhand. ”70 procent av den kristna trenden” består av Joel Halldorf, sägs i en SvD-artikel på ämnet. Okej, men i så fall är min juleönskning att Joel Halldorf skriver färre kulturtexter nästa år. Man kan väl inte fortfarande tro på gud 2024, om man inte är lite koko.


Jag önskar mig fler grejer, jag är inte färdig ännu. Till exempel vill jag se färre teaterföreställningar där förinspelad bakgrundsmusik tuggar på under hela pjäsen. Färre försök där mobilkameror livesänder vad som pågår bakom en vägg i stället för att låta skådisarna möta publiken under föreställningen. Nu har vi provat, och det blev väl så där. Vidare!

Jag önskar att TV4 omstöps till något väsensskilt. Att ”Let’s dance”, ”Så mycket bättre”, ”Mumbo Jumbo”, ”Karl Fredrik på Österlen”, ”Mandelmanns”, ”Talang” och ”Parlamentet” ersätts av ingenting. Vi förtjänar bättre än det aggressivt innerliga myset. Vi kan inte leva i fruktan för mötet med TV4-glädjen så fort vi slår på tv:n. Hellre i så fall total tystnad.

2024 borde bli tystnadens år. Även i andra sammanhang. Helst hela tiden överallt, men om inte så omfattande så åtminstone på teater eller opera. Det är inte kidsen som är problemet (de går ju inte på opera) utan 49-åringarna och 62-åringarna. De som lyser med telefonen, skriver sms och pratar en längre stund med någon bekant medan föreställningen pågår på scenen. Jag klarar inte av det, det går inte. Och 2024 önskar jag att Expressens kulturchef Victor Malm ber om ursäkt för när han i februari i år drog en lans för att man skulle uppmuntra babbel från publiken i biosalongerna. Det var en kul hot take i fyra till åtta minuter men nu måste såren läkas och det är troligen omöjligt utan en ursäkt.

Jag önskar mig också att en riktigt högervriden person tar över som kulturchef på SvD. Mest för dynamikens skull. Lisa Irenius ville sällan uttrycka åsikter, vilket nog var bra för henne i resan mot chefredaktörsjobbet. Men visst är det lite understimulerande för kultursidesläsarna när SvD Kulturs linje framför allt varit ”inte som DN” snarare än något eget. En högerkonservativ kulturchef skulle pigga opp!


Och vi på de andra redaktionerna får lova oss själva och varandra att den sista texten om ”The Crown” är skriven vid det här laget. Då blir allt bra, till slut. God jul.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.