Förföljelsen fortsätter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-01

Mehmed Uzun får stöd.

Turkiet vill vara med i EU, men det är förhoppningsvis omöjligt för unionen att ta emot ett land där makthavarna förtrycker en hel folkgrupp och dessutom är livrädda för det fria ordet: internationella PEN:s kommitté för fängslade författare arbetar nu med 131 fall där makten i Turkiet angriper författare, journalister och intellektuella.

Och förföljelsen av Mehmed Uzun, den kurdisksvenske författaren, fortsätter - senast fick han på omvägar veta att han är åtalad för uppvigling till separatism (samtidigt har en bok med och om honom beslagtagits och åtalats) och kan fängslas om han sätter foten på turkisk jord.

...men nu får Uzun hjälp

Nu har en kommitté bildats till Uzuns försvar, med bland andra Peter Curman, Kerstin Ekman, Birgitta Trotzig och Arne Ruth. Man har uppvaktat Anna Lindh (som lovat att själv följa fallet) och snart åker en delegation till Turkiet för att försöka tala förstånd med makten.

Kraven är självklara: Lägg ner åtalen mot Uzun och hans förläggare (och alla liknande åtal!), upphäv häktningsbeslut och bokbeslag, stryk de paragrafer som kränker yttrande- och tryckfriheten i Turkiet.

Klarar Turkiet inte det har landet inte i EU att göra.

Kulturred. (kultur@aftonbladet.se)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.