Aftonbladets Donia Saleh får kritikerpris

”För mig handlar konstkritiken om att ständigt undra”

Donia Saleh, författare, kulturskribent och kritiker.

Ingela Linds pris tilldelas en ung konst- och kulturkritiker och den allra första pristagaren är Aftonbladets skribent Donia Saleh, för texter som är ”konstnärligt insiktsfulla, personligt drivna och tillgängliga för en bred publik”.

Stort grattis till priset Donia! Jag dyker rakt in i konstkritiken: den anses ju allmänt vara ”svår”, men vad är konstkritik för dig, jämfört med annan typ av text?

- Ja, så såg jag nog också på det, innan jag själv började skriva konstkritik. Men för mig har det inneburit en upplösning av form och en möjlighet att ställa frågor som börjar i mötet mellan konsten och kroppen, och som sträcker sig ut mot samtiden. För mig handlar konstkritiken inte om att veta eller att ens alltid förstå, utan att ständigt undra och gå i gång på det.

Tänker du på vem du skriver för?

- Nej, det skulle jag nog inte säga. Men, att försöka formulera sig kring en subjektiv upplevelse av en utställning eller ett konstverk är i sig ett sätt att föra dialog med andra. Inbyggt i kritiken som litterär form, finns alltid ett samtal med mottagaren.

Du har ett skönlitterärt författarskap och ny bok på gång, krockar dina olika textvärldar eller berikar de varandra?

- För mig är det skönlitterära skrivandet en mer inåtvänd praktik. Kritiken får till exempel inte vara dunkel och otillgänglig, medan mitt skönlitterära skrivande skulle kollapsa om jag tänkte på huruvida det är tillgängligt eller inte. Men däremot tar jag med mig en konstnärlig frihet från det litterära in i kritiken.

Du får prispengar, 25 000, att åka till Venedigbiennalen för, på det sätt du själv väljer. Det tycker jag är en uppfordrande formulering: Hur kommer du att åka?

- Jag antar att man vill höra att jag ska ta tåget ner? Så vi säger väl så.

Så till den klassiska frågan: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– På den frågan skulle jag svara: Eldupphör, eldupphör!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.